Държавата дава над 4.3 млн. лв. за театър в Пловдив и Старосел

Изгорелият драматичен театър в Пловдив сн.БГНЕС

Правителството ще отпусне над 4.3 млн. лв. за възстановяването на театъра в Пловдив и укрепване на гробницата в Старосел. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов в Пловдив.

По-голямата част от сумата около 4 млн. лв. ще отидат за ремонта на пловдивския Драматичен театър, който изгоря при пожар през лятото на 2013 г., след късо съединение в електрическата инсталация.

Оттогава трупата репетира в залата на Дома на културата "Борис Христов" и плаща наем за всяко представление.

Изработваме техническия проект за възлагане на поръчката, текат и съгласувателни процедури, каза министър Рашидов.

Необходимите за ремонта 4 млн. лева ще бъдат отпуснати от бюджета за капиталови разходи на Министерството на културата и от националния бюджет. Очаква се ремонтът да приключи през 2016 г., обеща културният министър.

Веднага след като времето позволи ще започне и укрепването на гробницата в Старосел, като отделените средства са 360 000 лв., каза Вежди Рашидов.

Веднъж отделихме средства за гробницата, за да спрем свлачищните процеси, но явно недобре са изразходвани парите, щом пръстта продължава да оказва натиск над купола, каза културният министър.

Предстоят промени в Закона за меценатството, но бих се радвал да видя първо хората, които имат нагласата да финансират култура, каза Рашидов.

"Дано този закон да не е мъртъв, от това се притеснявам", посочи министърът.

Промените ще подкрепят работата на творците. Те са свързани с фондове "Кино","Театър", "Книга", за да има възможности за финансиране, посочи културният министър.

Работи се и по промени в Закона за културното наследство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес