Само за 2013 година

Държавата е платила над 300 000 лева за бавно правосъдие

Сн. БГНЕС

Държавата е изплатила 309 210 лева на жертвите на бавно правосъдие от началото на прилагането на вътрешния механизъм за обезщетяване, съобщиха от Министерството на правосъдието в събота. В началото на 2013 година управляващите от ГЕРБ решиха да създадат възможности пострадалите от забавянето на делата да получават обезщетения и в България, вместо веднага да отнасят въпроса до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Целите бяха да се намери начин пострадалите да получават своите обезщетения по-бързо, защото делата пред Страсбург нерядко продължават по над 5 години, както и да се намалят осъдителните присъди срещу държавата пред Европейския съд.

Гражданите имат право да подават жалби след окончателното приключване на техните дела. Ако тяхното дело е продължило над 6 години, то те имат право да получат обезщетение в размер до 10 000 лева в зависимост от тежестта на техния случай. Сумата от над 300 000 лева  е изплатена за разгледаните жалби от април до декември 2013 година.

Според анализа на министерството делата в България се бавят основно заради твърде дългото продължаване на разследванията, безкритичното удължаване на сроковете за досъдебните производства и дори непознаването на практиката на Европейския съд по прилагането на Конвенцията за защита на човешките права и основните свободи.

Държавата е сключила 108 споразумения за изплащане на обезщетения с жертви на бавното правосъдие през 2013 година. Осем души са отхвърлили предложените суми и са запазили правото си да съдят държавата пред Страсбург. Общо подадените жалби за бавно правосъдие през миналата година са били 513.

Максималното обезщетение от 10 000 лева е било изплатено само на четирима души, които са били страни по две забавени от българските съдилища дела. Двама от тях са жертви на престъпление, а другите двама са подсъдими.

От Министерството на правосъдието отчитат, че новият вътрешен механизъм е намалил значително висящите жалби на българи пред Европейския съд. От 3850 през 2012 година те са намалели на 2450, което е спад с 36.4%. Така България вече е на девето място по висящи жалби пред Страсбург, след като години наред е била на седмо място.

Споделяне

Още от България