Държавата готви още облекчения за голф-инвеститорите

Държавата готви още облекчения за голф-инвеститорите

Проекти за голф комплекси може да получават Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по съкратена процедура и сегашният шестмесечен срок да бъде намален. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в четвъртък. Облекчението е част от стратегията на правителството да насърчава инвестициите в голф игрища у нас, за да привличаме платежоспособни туристи.

Предложението е пълен абсурд, заявиха пред Mediapool от еко организацията "За да остане природа", защото голф игрищата са едни от най-вредните за околната среда. Те могат да причинят недостиг на питейна вода, защото поддръжката им изисква обилно и продължително поливане. Унищожава се естествената растителна покривка и горният почвен слой върху големи територии, за да се създаде тревната покривка. Затова процедурата по ОВОС за голф игрище трябва да е усложнена, а не облекчена, заявиха еколозите.

Идеята за строителството на десетки комплекси върху държавни и общински земи с участието на частни инвеститори беше "възродена" тази седмица, след като преди година премиерът Сергей Станишев спря министерско решение за създаването на държавна компания "Голф развитие". Инициативата за фирма, която ще дава държавни имоти на частници за скъпите съоръжения, беше посрещната "на нож" от обществото и еколозите. Затова Станишев разпореди работна група да избистри идеята как държавата може да подпомогне развитието на сектора и да излезе с анализи и предложения.

Освен облекчени административни процедури, инвеститорите в голф проекти ще получават сертификат за инвеститор първи клас вместо за инвестиция от 70 млн. лева, както е сега, за 40-50 млн. лева, обясни Гагаузов.

Идеята е на икономическото министерство и ще обхване всички видове инвестиции, а не само голф проектите – инвеститорите няма да се делят на първи и втори клас, а държавните преференции ще се дават на всеки, който вложи у нас над 30 млн. лева. Предложението трябва в скоро време да бъде гласувано от правителството.

"Терените за строителство на голф комплекси ще се отдават на състезателен принцип – търг, конкурс", поясни още Гагаузов. По думите му идеята ще се разработва още 5-6 месеца и няма да се премине към реализация по-рано от есента на тази година.

В насоките за развитие на голф туризма, изработени под ръководството на Гагаузов и министъра на екологията Джевджет Чакъров, пише, че страната ни се нуждае от 30 игрища, за да се превърне в атрактивна дестинация за почитателите на скъпия спорт. Комплексите трябва да са в районите Боровец – Самоков, Балчик – Каварна, Поморие, Созопол, Банско и Пампорово. "Според нас това са подходящите места за строителство на голф съоръжения, а общините сами ще решат дали ги искат, не са длъжни да се съобразят", каза още Гагаузов.

Държавната подкрепа - карт бланш за презастрояване

Възобновеното желание на българското правителство да подкрепя голф спорта и предложението летните и зимните курорти да станат целогодишни чрез строителство на голф игрища не е нищо друго освен опит за продължаване на тяхното презастрояване, този път с луксозни къщи и с държавна подкрепа, казаха още от “За да остане природа".

Природозащитниците питат защо за културно-историческия и екотуризма, които имат дял на пазара съответно от 11.1 на сто и 4.2 на сто и се практикуват и от много българи, държавата не разработва специални механизми за подпомагане, а прави това за голфа, който заема едва 0.1 на сто от туристическия пазар у нас.

“Обяснение за това може да бъдат и частните интереси на някои от участвалите в междуведомствената работна група заместник-министри, които управляват и неправителствените организации с интереси в голфа", се казва в съобщение на организацията. Става въпрос за Чавдар Георгиев – зам.-министър на околната среда и водите, който според екозащитниците членува в сдружение за развитие на голфа.

"Интересно е дали тези служители са декларирали интереса си по реда на Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси“, пише в съобщението на организацията.

Изграждането на голф игрища, които да отговорят на капацитета на съществуващите хотели и апартаменти в Банско, Пампорово, Несебър и Каварна, би отнело територии с големината на една област и би изисквало изграждането на не 30, а над 500 голф игрища, според еколозите. Те попадат в защитени зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, посочват още еколозите

В основните насоки, съставени от работната група за голфа, се предлагат облекчения на законово установените процедури за застрояване на защитени зони. Това е в нарушение на основните принципи на Европейския съюз за защита на околната среда.

Същите насоки се обосноват с високите цени на земята и предвиждат директно подпомагане на определени инвеститори с държавни земи и държавни средства. Това със сигурност ще задвижи наказателна процедура от страна на Европейската комисия заради непозволена държавна помощ, обобщават от “За да остане природа в България“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес