Държавата издържа гражданско сдружение, свързано с ВМРО

снимка БГНЕС

Досега държавата е дала 440 000 лева на свързаното с ВМРО сдружение "Македонски научен институт" (МНИ). Неправителствената организация започва да получава пари от бюджета в годината, в която ВМРО започва да подкрепя второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017), съобщава "Свободна Европа" в свой материал по темата.

Македонският научен институт е създаден през 1990 година като приемник на основания през 1923 г. Македонски научен институт. През 2021-ва година ще бъде шестата поредна година, в която неправителствената организация ще получи финансиране от държавата.

Перото в бюджета, в което са записани парите за "Македонски научен институт", се нарича "Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел". Така се подпомагат организации като Българския червен кръст, съюзите на инвалидите, слепите и глухите в България, Българската православна църква и други. В същата графа беше записано и предложението на ДПС несъществуващото сдружение "дари.бг" да получи над 1 млн. лв.

През следващата година "Македонски научен институт" ще получи 100 000 лева, колкото е получило и през предходните две години. Средствата са отпускани от бюджета на Министерството на образованието и науката.

Сдружение "Македонски научен институт" обаче не е акредитиран научен институт, въпреки името си. Целите му са да "осветлява общественото мнение в страната и в чужбина, относно насилствената денационализация на българското население в Македония; да разобличава фалшификациите на историческото минало и да разкрива характера на националноосвободителното движение на българите в Македония".

"Институтът" се помещава в сградата ВМРО на улица "Пиротска" № 5 в София

Представителите на сдружението са Георги Николов и Владимир Митов. Вторият е съветник в Столичния общински съвет от групата "Патриоти за София", където представлява ВМРО.

Коментарът на Владимир Митов за държавната издръжка на свързания с управляващата партията "Институт" е: "Какъв е вашият проблем с това?". Според него с въпросите за финансирането на организацията от държавния бюджет и връзката с ВМРО се "търси под вола теле".

"Какво искате - да дойда и да си скъсам дипломите пред вас ли? Аз съм в института като историк, а не като политик", каза общинският съветник.

Въпросът за какво са харчени парите също остана без конкретен отговор. "Не сте вие тия, на които трябва да се отчитам", казва Митов на въпрос за какво организацията е използвала 440 000 лева държавни средства. После добави, че сдружението издава периодична литература и организира конференции.

От документите се вижда, че през 2019 г. институтът вписва в месечните си отчети телевизионното предаване "Време за Македония", излъчвано в ефира на телевизия "България 24". Политици и журналисти наричат канала "телевизията на ВМРО", пише "Свободна Европа". Според информация от страницата на медията каналът е еднолична собственост на фирма "Вижън Лаб" ЕООД, а собственик на капитала е Мартин Христов. Седалището на фирмата се намира отново на ул. "Пиротска" № 5, където е регистриран "Македонски научен институт" и се намира централата на ВМРО.

От интернет страницата на медията се вижда, че съдържанието ѝ отговаря на профила на партийна телевизия, която защитава и популяризиращо позициите на ВМРО. Депутатите на партията често са единствени гости в предаванията, става ясно от проучването на "Свободна Европа".

Депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов казва, че няма нищо нередно в цялата работа. "Престъпление ли е, че "Македонският институт получава финансиране?", попита депутатът и допълни, че "Свободна Европа" има проблем, ако "продължава да угажда на македонистите и на Скопие".

"Ако сте решили да очерняте, омаскаряване и оплювате една стара институция – си е ваш проблем", допълни още Ангелов и затвори телефона.

С парите за 2021 г. средствата на данъкоплатците, с които ще се финансира "Македонски научен институт", набъбват до 540 000 лв за шест години. "Свободна Европа" е потърсила за коментар вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, но той не е бил открит.

Отделно бюджетът дава 35 000 на Българското сдружение на родовете от Македония. Общото между двете организации е Наум Кайчев, който е заместник председател на "Родовете" и на "Института". Учредител и двете организации е доц. Александър Гребенаров.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) е отказала да отговори на въпроса дали ВМРО настояват организации, свързани с тях, да получават финансиране от парите на данъкоплатците срещу коалиционна лоялност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?