Държавата може да бъде осъдена на 4 млн. евро неустойка заради болнична апаратура

Има опасност държавата да бъде осъдена да плаща неустойка от 4 млн. евро за прекратен неизгоден договор за апаратура в болница "Св. Екатерина". Това каза здравният министър Таня Андреева при изслушването ѝ на заседание на Комисията по здравеопазване.

Въпросът беше повдигнат от депутата от Коалиция за България Емил Райнов, който напомни, че през 2005 г. е съществувал казус с болница "Св. Екатерина" за покупката на един компютърен томограф. Впоследствие сделката била отменена. "Скоро разбрах, че този казус все още не е решен и държавата ще бъде осъдена да плати голяма неустойка", заяви депутатът.

Здравният министър потвърди информацията, като разясни, че в момента във Върховния касационен съд е внесена жалба от фирмата, която иска около 4 млн. евро неустойки за времето, за което болницата е прекратила договора.

"Наскоро се запознах с този казус лично от директора на болницата проф. Генчо Начев", заяви Андреева. Тя обясни, че договорът за апаратурата е сключен между тогавашното ръководство на болницата и частна фирма.

По данъчна декларация стойността на апаратурата е била 750 000 евро, а договорът е предвиждал болницата да плаща 60 000 евро месечен наем. Новото ръководство обаче преценява, че договорът е неизгоден и го прекратява. Договорът е бил сключен без процедура по Закона за обществените поръчки.

По време на заседанието си в четвъртък Комисията по здравеопазването отхвърли проект за решение по отчета за изпълнението на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2010 г. "За" отчета гласуваха 7 депутати, 11 бяха "против". Спорове предизвика решението на правителството на ГЕРБ да пренасочи 1.4 млрд. лв., събирани от здравни вноски, към държавния бюджет.

Председателят на комисията Нигяр Джафер каза, че според нея това е кражба и че бившият финансов министър Симеон Дянков е успял да прокара това решение само благодарение на влиянието си върху колегите си от ГЕРБ.

"В края на мандата на управлението на ГЕРБ няма болница, на която да не са изплатени средства", заяви в защита на тогавашния кабинет Семир Абу Мелих от ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?