Държавата може да не видя бетонирането на морето, но хвана навеса вдън гората

Държавата може да пропусна да види как се бетонират дюните по българското крайбрежие или как се изсичат незаконно огромни горски площи в Странджа, но се оказа на мястото си, когато хората от село Антон решиха да издигнат по своя инициатива навес и чешма за общо ползване вдън горите на Централна Стара планина.

За това свидетелства история публикувана на Фейсбук страницата "Село Антон в снимки и картинки". Там жителят на селото Н. Маджаров е публикувал предупредителен протокол, издаден на негов съселянин заради участието му в строежа на навеса. Хората от селото са смятали да използват пространството, за да си правят сбирки и организират селските празници.

"Когато някъде някой се опита да направи нещо хубаво за общо ползване и веднага се появяват мераклии да го спрат. Преди още да изградим чешмата и кътчето за отдих на свещеното за поколения антончани място и хоп, вече имаме изпратена проверка и предписание", пише Маджаров.

Предупредителният протокол е издаден от служители на Дирекция "Национален парк Централен Балкан", която е към Министерството на околната среда и водите. В документа пише, че ако продължи изграждането на навеса в местността Джемински камък (приложени са джипиес координати), участниците ще бъдат глобени. Разпорежда им се още да спрат да извозват материали за строежа с автомобилите си.

"Ние в село Антон няма да се откажем. Може да ни забавят, но няма да ни спрат. Планината е богатство, което трябва да бъде достояние на все повече хора. Съпричастността към общото дело е добродетел, която се формира само с добри начинания. При нас ще ги има. Нещо като обещание. А тези, които се занимават с доноси и клюки, да си знаят - ще дойде Видов ден" съобщават хората от село Антон на своята Фейсбук страница.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?