Държавата не се съмнявала във фирми с кампании срещу контрабандата

Министерството на финансите готово да даде логото си на всяка компания, която инвестира в инициативи като тази на "Булгартабак"

Блогърът Боян Юруков преправи плакатите от кампанията на "Булгартабак".

Фирми, които инвестират в кампании срещу контрабандата, автоматично са извън подозренията на държавните органи, че самите те не произвеждат или продават стоки без платен акциз. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в петък. Той дори подкани компаниите, произвеждащи и търгуващи с акцизни стоки - цигари, алкохол, горива, да дадат пари за такива инициативи, за да избегнат съмнения от страна на властите, че нарушават правилата.

От трибуната на Народното събрание Горанов отговаря защо Министерството на финансите и Агенция "Митници" подкрепят платената от "Булгартабак" кампания срещу контрабандата на цигари. Инициативата беше критикувана за това, че всъщност е скрита рекламира цигарите на най-големия български производител в сектора. Кампанията беше атакувана и в Националния съвет по саморегулация, който излезе с препоръка плакатите да бъдат свалени, а клиповете - спрени, защото подтикват към пушене и използва недопустими образи като например майки с бебешки колички.

"Ако някой се притеснява, че се прави контрабанда, съм готов да дам логото на Министерството на финансите на всяка компания, търгуваща с акцизни стоки и да направи рекламни послания срещу контрабандата", каза Горанов в отговор на депутатско питане за съвместната кампания с "Булгартабак".

"Ако някой от другите оператори и търговци с акцизни стоки иска да не се съмняваме, че го упрекваме, че участва в контрабандни схеми, да бъде добър да си направи и да участва в рекламна кампания срещу контрабандата. Държавата е срещу контрабандата. И е готова да застане с името на всички свои органи, че е срещу контрабандата. Който иска да подпомогне държавата с рекламен бюджет срещу контрабандата - ще го брандираме. Ще напишем - "Република България и "Лукойл" са срещу контрабандата", "Република България и "Булгартабак" са срещу контрабандата", Република България и всеки, който иска да търгува с акцизни стоки, са срещу контрабандата", добави финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?