Държавата отпуска над 13 млн. лева за укрепване на речни корита и язовири

Социалното министерство е помогнало с по 325 лв. на 354 души от засегнатите райони

Държавата отпуска 13 300 000 лв. за овладяване, предотвратяване и преодоляване на последиците от наводненията. Решението е било взето на извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет във вторник.

Ще бъдат отпуснати средства на министерството на земеделието и храните за възстановяване на диги по р. Марица и р. Харманлийска в област Хасково, р. Камчия (област Шумен), р. Лесновска (Столична община) и Козлодуйската дига, както и за възстановяване на язовирите Цонево, Малко Шарково и Бент Панчарево. Само за почистване на коритото на р. Лесновска и за аварийно укрепване и корекция в участък в кв. Челопечене са предоставени 1 500 000 лв.

На министерството на регионалното развитие и благоустройството за разплащане на разходи за аварийни работи по съоръжения и участъци от републиканската пътна мрежа ще бъдат отпуснати средства за три обекта, разрушени от водите по пътищата Пловдив - Свиленград, Харманли - Върбово – Силен и София - Благоевград - Кулата (укрепителна дига на река Струма), съобщиха от пресцентъра на МВР.

Отпуснати са и около 75 000 лв. за щети от наводнението на жилищни имоти в Свиленград.

За Министерството на икономиката, енергетиката и туризма комисията е одобрила до 680 000 лв. за анализ и технически експертизи на земно - насипни язовирни стени и за паспортизация на големи хидроенергийни обекти, за проектиране и изграждане на сеизмична мониторингова система и за проектиране и доизграждане на Националната система за ранно предупреждение.

На областните управители е отпуснат лимит до 10 000 лв. (на област) за осъществяване на контрол и предприемане на аварийни работи по язовирите.

Социалното министерство досега пък е подпомогнало общо 354 души, пострадали от наводненията в Хасковска и в Старозагорска област. Всеки от тях получи еднократна помощ 325 лева, като общата сума е в размер на 115 хиляди лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция в Хасково.

В с. Бисер, община Харманли, са подпомогнати 137 души, а в съседното с. Лешниково - 17 души. В Свиленград е изплатена еднократна помощ на 95 лица и домакинства, а в Любимец - на 50.

МТСП е подпомогнало с по 325 лева и пострадали от наводнението в старозагорските общини Гълъбово и Раднево - общо 49 души.

Министър Младенов припомни, че на наследниците на загиналите при наводнението в селата Бисер и Иваново са изплатени по 10 хиляди лева. Същата сума ще получат и близките на починал при наводнението мъж в с. Лешниково, както и на семейството, което все още се издирва в района на община Маджарово.

Тотю Младенов оцени като добра създадената организация от социалните служби и от местните власти за разпределянето на помощите за пострадалите при бедствието - хранителни продукти, дрехи, обувки и одеяла. В цялата страна над четири хиляди пакета с помощи бяха разпределени чрез Агенцията за социално подпомагане, отбеляза той.

Споделяне

Още от България