Държавата пак иска да купи "Дунарит"

Държавата пак иска да купи "Дунарит"

Държавата иска да купи оръжейния завод "Дунарит" в Русе. Това обявиха независимо един от друг премиерът Бойко Борисов в Русе и икономическият министър Емил Караниколов в София.

За собствеността на завода от години се водят съдебни битки. Те избухнаха след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Борбата е между оръжейния търговец Емилиян Гебрев и офшорната компания "Виафот", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Срещу Гебрев, сина му и изпълнителния директор на "Дунарит" дори имаше опит за убийство чрез отравяне.

В четвъртък оръжейният търговец съобщи, че съдът се е произнесел окончателно, че той е краен собственик на "Дунарит". "Определена група хора и определени хора ...пречат на вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на дружеството", каза Гебрев.

В петък пред бТВ Емил Караниколов каза, че "Дунарит" все още се води собственост на офшорната компания.

"Ще се радвам да се обяви финално кой е собственик на "Дунарит", но преди това трябва да се решат още куп дела по тази партида", заяви Караниколов. Той посочи, че делата са над 50.

Ден по-рано обаче Гебрев обърна внимание на факта, че делата се водят от несъществуваща вече в правния мир фирма. "Виафот инвестмънт България" е дъщерно дружество на едноименната офшорка Viafot Limited, за която през юни се разбра, че е ликвидирана и сега българското дружество няма собственик и самото то вече е в процедура по ликвидация.

В началото на тази година пък "Биволъ" публикува документи от Panama Papers, според които краен собственик на офшорката е близкият до Пеевски адвокат Александър Ангелов.

"Има една фирма "Виафот", която я свързват непрекъснато с него (Пеевски – бел. ред.). Но аз в последно време започвам да си вадя изводите, че тази фирма май че е държавна. Защо всички държавни структури силови и спомагателни се втурват да ѝ помагат? Значи, за мен тя е държавна. Тя е офшорна фирма, но след като така се подпомага от държавата, значи нещо не е наред", заяви Гебрев през януари тази година.

Оттогава заради покупката на "Дунарит" срещу него тече и наказателно дело за пране на пари. Прокуратурата твърди, че бизнесменът е знаел, че предприятието е придобито с престъпни пари.

"В далечната 2010-2011 година "Дунарит" е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и стабилизираме. Обвинението се състои в това, че "Дунарит" е бил придобит с престъпни пари. След като "Дунарит" е бил придобит с някакви престъпни пари 2010-2011 година, то значи и аз съм престъпник, че съм го купил. Това бяха години, когато банката беше обявявана за номер едно, номер едно, номер едно и самият мажоритарен собственик винаги номер едно, ако не сте забравили, и той ходеше само по червения килим. След като аз съм го купил, след това "Дунарит", значи аз съм участвал в това пране на тези пари. За моите пари, с които съм купил "Дунарит", никой не спори, те са ясни, те са доказани, че са 1000% чисти", заяви Гебрев, след като му бе повдигнато обвинение.

Самият Гебрев твърди, че проблемите му са заради депутата от ДПС Делян Пеевски.

По думите на министъра на икономиката Караниколов от днес, има договорка с Гебрев държавата да не пречи на работата на дружествата от военно-промишления комплекс.

"Ако има оплакване, че "Емко" или "Дунарит" нямат договори, нека го докаже, не мисля, че е така, всеки месец му се одобряват сделки", каза Караниколов.

Той потвърди, че държавата все още има интерес да придобие "Дунарит", ако негови дялове се обявят за публична продан.

По-късно в Русе премиерът Борисов беше попитан дали одобрява изкупуването на "Дунарит" от държавата, ако се стигне до публична продан на предприятието. Премиерът отговори така:

"Това мога да гарантирам на 100%. Вече толкова ми омръзна за афери около тоя завод - важен, стратегически, работещ, че и отгоре ше дадеме на търга му и ше си го купим и ше бъде 100 % само държавен. Това мога да гарантирам, докато съм някакъв и имам някаква власт, това ще стане", каза Борисов.

Военните заводи "Дунарит" и "Авионамс" бяха собственост на офшорки, които ги купиха с кредити от фалиралата през 2014 г. КТБ. Две години по-късно държавата купи "Авионамс" за близо 29 млн. лв. Средствата бяха осигурени чрез кредит от държавната Българска банка за развитие. В дружеството се правят ремонти на руски вертолети от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации.

От години държавата се опитва да овладее и "Дунарит". Последната схема за това беше изкупуване на дълг на частното дружество и фирми, свързани с него, към КТБ от "Държавната консолидационна компания". От "Дунарит" обаче платиха задълженията си, за да избегнат одържавяването.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес