Държавата планира да ускори още разплащанията с бизнеса

Правителството прави нужното, за да може срокът на разплащане на държавата към бизнеса да се намали допълнително, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на форум за просрочените плащания, организиран от Европейската комисия.

 

След като държавата беше забавила разплащания за над 500 млн. лв. в средата на март 2013 г. влезе в сила евродиректива, която задължи държавните органи да плащат на бизнеса за получени стоки и услуги в срок от 30 календарни дни, а при извънредни обстоятелства – до 60 дни. Частните фирми пък трябва да се разплащат помежду си в срок от 60 календарни дни, освен ако изрично не е договорено друго.

 

По думите на Димитров, цитирани от пресцентъра на ведомството, се работи и по това да стане по-скоро реалност събирането по електронен път на задълженията на бизнеса към бизнеса. Идеята обаче не е доразвита в прессъобщението.

 

В период на икономическа криза е особено важно да се насърчава навременното плащане по търговските сделки, посочва зам.-министърът, отговарящ за малките и средните предприятия. Според него от изключителното значение е тези фирми да имат достъп до финансови инструменти, съобразени с техните нужди, но това изисква самите те да покриват своите задължения без забавяне. По думите му част от българските фирми вече успяват да овладеят задлъжнялостта си и за 2012 г. дълговете на фирмите у нас са намалели средно с 55 на сто спрямо предходната година, според данни на Българската търговско-промишлена палата.

 

Димитров допълва още, че правителството провежда политика за намаляване на административната и бюрократичната тежест пред малките и средни предприятия, улеснява ги при търсенето на нови пазари, осигурява условия за равностоен достъп до финансови средства, за да може те да се развиват.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?