Държавата плати половината дълг на ВиК-Добрич за ток

Спира се прекъсването на електрозахранването на част от обектите на ВиК-Добрич, което съответно оставя региони от града без вода, след като държавата е платила половината от дълга на дружеството към доставчика на ток "Енерго-Про". Това съобщиха в понеделник от компанията, снабдяваща с ток Североизточна България.

Тя предприе действия за ограничаването на електрозахранването на държавното водоснабдително дружество заради натрупани от него борчове за над 5 млн. лв., от които повече от 3.7 млн. лв. са стари дългове от години назад. Така на 13 септември три обекта на ВиК-Добреч останаха за цяло денонощие без ток, а за 18 и 20 септември бяха насрочени следващите дръпвания на шалтера.

Действията на "Енерго-Про" ядосаха регионалния министър Лиляна Павлова, която обясни, че не може дружеството така да тероризира гражданите и го заплаши с даване на прокурор. Тя също така каза, че с приходи от продажба на стари тръби на водния оператор ще се погасят част от дълговете му към енергийната фирма.

Сега става ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е превело по сметката на доставчика половината от дължимата сума и е било договорено остатъкът от борча да се плати в следващите пет месеца. От "Енерго-Про" заявяват, че водното дружество трябва да заплаща в срок както вноските по разсрочването, така и бъдещите си текущи задължения за консумирана електроенергия.

"Напълно съзнаваме неудобството на жителите на град Добрич и много съжаляваме, че решението не беше намерено, когато предупреждавахме за тази ситуация. Надяваме се, че всички разбират, че не можем да рискуваме финансовата стабилност на електроразпределителната компания и сигурността на електрозахранването на нашите клиенти в цяла Североизточна България, за да кредитираме държавното дружество ВиК-Добрич", коментира Иржи Крушина, член на Управителния съвет на "Енерго-Про". Той изрази надеждите на компанията, че ВиК-Добрич ще изпълнява задълженията си по подписаното споразумение, за да може да продължи нормално доставката на електроенергия.

Споделяне

Още по темата

Още от България