КЗК уличи “Енерго-Про“ в нарушения при спирането на тока на ВиК-Добрич

Доставчикът на електроенергия в Североизточна България “Енерго-Про“ е злоупотребил с господстващо положение, когато през септември миналата година е спрял електрозахранването на ВиК-Добрич заради нередовно плащане на сметките за ток. Това смята Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която в четвъртък съобщи, че е предявила пред “Енерго–Про Продажби“ твърдение за нарушение на Закона за защита на конкуренцията като се е възползвало от господстващото си положение и спирайки тока на ВиК-то е засегнало интересите му.

 

Дали “Енерго-про“ ще бъде глобена и с колко ще се реши на по-късен етап, след като комисията се запознае с техните възражения.

 

Комисията е установила, че доставчикът е спрял тока на помпени станции на водоснабдителното дружество в Добрич, въпреки че то си плаща разсрочено дълговете за потребената електроенергия. От антимополония орган посочват, че “Енерго-Про“ е било наясно, че тези дългове са заради невъзможността самото ВиК да си събере сметките и преди да му спрат тока е трябвало да се съобразят с опитите на клиента си добросъвестно да си плаща разсрочените сметки.

 

В Закона за енергетиката - чл. 67, се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти и в случая с ВиК-Добрич електроснабдителят не е трябвало да прибягва до спиране на захранването, което оставя съответно редица граждани без вода, които са изрядни платци.

 

Определението за извършено нарушение не подлежи на обжалване, обясняват от КЗК. Страните в производството обаче имат достъп до материалите на проучването и в 30-дневен срок могат да представят своите възражения по становището на регулатора. Те ще бъдат разгледани и е възможно да се изисква допълнителна информация, заради което и КЗК не се ангажира с последващи срокове за придвижването на процедурата, обясниха от комисията

 

След като разгледа отново случая КЗК ще насрочи дата за публично обсъждане на предявените от нея твърдения за нарушение и на мерките, които смята да предприеме срещу електроснабдителното дружество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?