Държавата с план да плати със стари тръби дълга на ВиК-Добрич за ток

Павлова нареди на оператора да свие разходите си за ток и нахока ДКЕВР, че забавило поскъпването на водата

План за погасяване на дълга на ВиК-Добрич към снабдителя с ток с пари от продажбата на стари тръби, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в четвъртък, когато част от обектите на водния оператор останаха без ток заради натрупан борч от над 5 млн. лв. към доставчика "Енерго-Про". Тя също така каза, че е разпоредила на водното дружество да намали разходите си за ток и хвърли вината за проблема с неплатените сметки за ток върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която забавила с шест месеца одобряването на по-висока цена на водата, доставяна от ВиК-Добрич.

Проблемът с неплатените сметки за ток от водния оператор в Добрич обаче е от години и предприетото спиране на тока в четвъртък, което съответно създава проблеми с водоснабдяването, не е първото. От "Енерго-Про" обявиха в сряда график за спиране на тока на дружеството, който ще продължи и на 18 и 20 септември, когато също като днес няма да има електрозахранване за 24 часа.

В дългосрочен план държавата планира да реши проблема с дълга на ВиК-Добрич с приходи от продажба през борсата на стари тръби на дружеството. Павлова припомни, че проблемът с дълговете за ток на водния оператор е от 2003 година. "Дружеството реши да манипулира държавата, рискувайки живота на хората, което е крайно некоректно”, посочи тя.

Министърът каза още, че е наредила на водната фирма да намали разходите си за електроенергия, за да се вместят във възможностите за плащане на 700 хил. лева. Тя обаче коментира също, че електроразпределителното дружество трябва да бъде отворено и да не тероризира хората.

"Колкото и да ми се сърдят колегите, тук проблемът е от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. ДКЕВР натиска цената надолу и му отнема 6 месеца да даде цена. Ако не се лъжа, дружеството е кандидатствало ноември миналата година за цена и е получило цената през юли. През това време то е работило на ниска цена, независимо, че цената на тока е била по-висока, което е ощетило приходите на дружеството", обясни Павлова.

Според нея, заради тази разлика,ВиК-то не успяло да върже бюджета. Сега, по думите ѝ, също имало опасност заради ДКЕВР да има нови финансови проблеми. Заради поскъпналия от 1 юли ток, дружеството отново поискало повишение на цената и "ако отнеме на ДКЕВ нови 6 месеца да им определи цена, те отново ще натрупат загуби, включително и заради това”.

Тя се закани също така да сезира прокуратурата за това, че "Енерго-Про" е спряло тока в някои от обектите на ВиК-то.

„Не може да позволяваме мисленето, че ако изнудваш държавата и държиш хората без вода, там има болница, какво ще стане, ако спрем тока в тази болница, това са трети лица, които са невинни и ние ще сезираме прокуратурата", заяви Павлова

"Енерго-Про" обаче изрично посочиха още в сряда, че техните действия няма да засегнат болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България