E.ON заплаши ВиК-Добрич със спиране на тока заради дългове

Германската компания E.ON, която снабдява с ток Североизточна България, заплаши в петък, че ще спре електрозахранването на ВиК-Добрич, ако неговият собственик Министерството на регионалното развитие и благоустройството не намери до края на ноември разрешение на проблема с натрупаните дългове за ток на водния оператор.

На среща в София с Димчо Михалевски, зам.-регионален министър, председателят на Управителния съвет на “Е.ОН България“ Гюнтер Шуберт е посочил, че макар през последните няколко седмици значително да се е подобрил темпът на погасяване на дълга, който през юли възлизаше на над 1.5 млн. лв., ВиК-Добрич все още има неизплатени 800 хил. лв. за електроенергия. Това затруднява електродоставчика в разплащането му с НЕК, от която купува тока, а в същото време тарифите, които са в сила от юли 2008 г., ощетяват E.ON. В дружеството постъпва само 1 процент от увеличението на цената, останалото се разпределя между производителите и НЕК.

Михалевски е изтъкнал като една от причините за затрудненията на водното дружество именно поредното поскъпване на еленергията.

“Е.ОН България многократно е доказвала добрата си воля за намиране на конструктивно решение на проблема чрез нееднократно разсрочване на дълга, но не може да си позволи по-нататъшен компромис по отношение на задълженията на водното дружество“, посочват от компанията. “Нашето предложение е да се намери решение от страна на държавата като собственик и на Вик-Добрич и на НЕК, което да позволи нормални търговски взаимоотношения по веригата”, заяви Гюнтер Шуберт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?