Държавата почва да търси варианти за спасяване на ТЕЦ "Варна“

Държавата се е захванала да търси вариант за спасяване на ТЕЦ "Варна", след като такъв не намериха собственикът на топлоелектроцентралата ЧЕЗ и "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), които два месеца обсъждаха подялба на инвестиция от 120 млн. лв. за екологизация на мощността. В края на октомври обаче стана ясно, че подобно вложение не е рентабилно и централата ще бъде изведена от експлоатация след края на 2014 г., тъй като не отговаря на европейските екостандарти.

В петък от Министерството на енергетиката съобщиха, че е създадена работна група с представители на държавата и на ЧЕЗ, която да предложи подходящ изход от ситуацията, така че да не се стигне до съкращаване на персонал, загуба на работни места и спиране на най-голямата балансираща мощност в страната.

От съобщението не става ясно какъв може да е този изход, за който не са се сетили ЧЕЗ и БЕХ в рамките на приключилите неуспешно преговори и как може да се приложи да по-малко от месец. На практика единствената възможност въглищната централа да продължи да работи след 1 януари 2015 г. е да се ползва правото, дадено от Брюксел на България специално за ТЕЦ "Варна", за отлагане на изискванията за постигане на екостандарите при заплаха от газова криза. Това разрешение бе получено в рамките на проведените стрес тестове на страните членки от ЕС за готовността им да посрещнат газова криза заради отстранените вече спорове между Русия и Украйна за доставките на синьо гориво.

Подобна дерогация обаче не е ясно колко може да продължи.

Интересът на Министерството на енергетиката към неблагоприятното развитие на съдбата на електроцентралата идва на фона на протести на работниците, които искат тя да продължи да работи.

Споделяне

Още от Бизнес