Държавата поиска общински разчети с икономии

Антикризисни програми и точни разчети с колко могат да се намалят разходите в общинските бюджети заради икономическата криза трябва да представят местните власти на Министерството на финансите до 30 юни. Това съобщи в петък зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на националната среща на финансистите на българските общини, провеждаща се в Албена.

Искането за оптимизация на общинските разходи идва на фона на отправеното още в средата на март предупреждение на кметствата, че няма да могат да вържат приходите си и дефицитът в бюджетите им ще стигне 1 млрд. лв. до края на 2009 г. Същата прогноза бе повторена и в петък от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), но по данни на финансовото министерство приходите в местните бюджети от данъци вървят по-добре от предходната година, но пък постъпленията от продажба на общинско имущество изостават.

В общинските хазни са влезли 569 млн. лв., което е със 114 млн. лв. или 22 на сто повече спрямо същия период на миналата година, но и сроковете за събирането на на данъци и такси сега е по-кратък от 2008 г., отчете Ананиев.

В същото време постъпленията от продажба на общинско имущество са едва 8.7 на сто спрямо заложените като първоначален план параметри от общинските съвети. Според зам.-финансовия министър, това е показател за непостоянния характер на този вид приход особено в условията на криза, както и индикатор за неадекватно залагане на структурен дефицит при приемането на общинските бюджети..

Ананиев обаче призна, че вече има общини в затруднено финансово положение – 115 от кметствата имат просрочени задължения за 82 млн. лв. Той призова в поисканите от ведомството му антикризисни програми да се посочат и онези сфери, за които общините смятат, че няма да им достигнат средствата.

По думите на зам.-министъра постигнатите от местните власти икономии ще останат в хазните им като резерви.

Детските градини, социалният патронаж и дейностите по почистването на градовете ще са най-потърпевши от загубата на собствени общински приходи за 700-800 млн. лв. и задържането на 10 на сто от бюджетния трансфер до общата сума от 1 млрд. лв. по-малко в хазните, посочи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОР.

При кадровата неосигуреност на общините не виждам възможност в антикризисните мерки да търсим резерви за намаляване числеността на персонала, заяви Чавдарова. По думите ѝ механичният подход към съкращения не би бил продуктивен. Според нея вариант за намаляване на разходите е разширяване на мобилните услуги за населението извън общинските центрове.

Като антикризисна мярка е възможно да се пристъпи към замразяване на заплати, но не и към намаление. В някои общини и сега заплатите на администрацията са много ниски - по 300-340 лева, посочи Гинка Чавдарова.

Споделяне

Още по темата

Още от България