Потребители и бизнес възмутени от Наредба 18

Държавата помпа мобилните оператори като задължава връзката с НАП да минава през тях

Държавата помпа мобилните оператори като задължава връзката с НАП да минава през тях

Връзката на касовите апарати на търговците с Националната агенция за приходите (НАП) се оскъпява, защото преминава през мобилните оператори, заявиха потребителски и браншови организации, които настояха тази връзка да става чрез интернет.

В Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, издадена от Министерството на финансите, е записано, че тези услуги могат да се предоставят само от мобилни оператори и посредством мобилна мрежа. Това означава, че търговецът трябва да закупи нова SIM карта, да заплаща месечна абонаментна такса и всеки SMS, с който изпраща информацията, да бъде калкулиран, заяви на пресконференция в неделя председателят на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет Янаки Ганчев.

Според асоциацията по този начин е ограничено правото на потребителите сами да изберат по-изгодните за тях условия и по-ниски цени и е налице подялба на пазар с над 300 хиляди потребители, чрез държавна намеса, в полза на строго определени
компании.

"Тази Наредба 18 задължава всеки бизнес в България, който има касов апарат, да плаща за връзката до НАП и то по най-скъпия възможен начин в държавата - чрез мобилен оператор. Трите мобилни оператора са цитирани с техните имена в Наредбата и е оказано че връзката може да става само чрез мобилен оператор. Ние смятаме, че това е парадоксално и в противоречие с всички практики в целия Европейски съюз и със законите, и с конституцията на България", каза Невен Дилков от сдружението за електронни комуникации .

Според него е възможно да се направи по-сигурна, по-надеждна и по-евтина връзка през интернет:

"Новите касови апарати, които в момента се продават с вградената връзка през мобилна мрежа, са между 200 и 300 лева. Всеки един от техните собственици трябва да доплати тази сума, за да си купи нов касов апарат и да започне да плаща допълнително такса на мобилния оператор, която ние не знаем колко ще бъде", допълни той.

От организацията са изпратили отворено писмо до зам.- председателя на Европейската комисия и комисар по конкуренцията на ЕС, до премиера Бойко Борисов, до Комисията за защита на конкуренцията и до Върховния административен съд.

285 000 фискални устройства вече подават автоматично информация за оборотите в сървърите на Националната агенция за приходите.

Проверките на НАП за това дали касовите апарати на търговците имат дистанционна връзка ще започнат на 3 април.

Всеки търговец, който до полунощ на 2 април е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран, съобщиха от приходната агенция. По предварителни данни на НАП, около 300 000 са устройствата, за които изискването трябва да бъде изпълнено. Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.

Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лева и запечатване на търговския обект. На глоба подлежи и всеки търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес