Държавата ще финансира обучението на кучета-водачи за незрящи

Снимка: БГНЕС

От 1 юли държавата ще се включи във финансирането на единственото в България училище за кучета-водачи за незрящи хора, което се управлява от фондация "Очи на четири лапи". Обучението на четириногите минава на делегиран бюджет от държавата, обясни в понеделник в Русе зам.-шефът на парламентарната комисия по труда и социалната политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Училището работи от 2007 г. и бе застрашено от закриване, тъй като нямаше пари дори за храна на обучаваните за водачи 25 кучета. Начинанието обаче бе спасено от оператора "Мобилтел", който предостави финансиране на дейността му.

"Миналата седмица депутатите от парламентарната група на ГЕРБ дарихме 2000 лева лични средства. Парите ще стигнат за храна на кучетата за един месец. До края на годината ще са нужни още около 100 000 лева", обясни Ангелова. С подкрепата на Министерството на финансите и на агенцията "Социално подпомагане" от юли държавата ще се включи във финансирането на училището, което досега е разчитало само на проекти и дарения.

В замяна на осигурените средства обаче от обучените кучета-водачи вече ще се възползват не само незрящи столичани, както е било досега, но и хора от цялата страна. Към момента са подадени десет молби от незрящи лица да получат четириного за помощник, уточни депутатът.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?