Държавата ще плати 2 млн. лв. съдебни такси, за да развали сделка за 30 млн. лв.

Правителството отпуска от централния бюджет близо 2 млн. лева, за да развали сделка на кабинета "Станишев", одобрена в последния работен ден на 2008 г., стана ясно след редовното заседание на Министерския съвет в сряда.

Става въпрос за решението на предишното правителство да се закупи нова сграда за нуждите на Агенция по вписванията, която се намира на ул. "Елисавета Багряна" 20. По договора за покупко-продажба сградата се продава за 30 млн. лева с ДДС, а парите трябва да се внесат на три вноски до края на 2009 година. Последната вноска не е платена.

Правителството е решило окончателно да прекрати договора с частните компании "ИНП" ЕООД на Иван Пенев и "ГКП 2007" ЕООД на Георги Попов и ще плати 1.95 млн. лева съдебни такси заради внесените искове.

Държавата претендира да ѝ бъдат върнати платените до момента 23.5 млн. лева с ДДС. Агенцията по вписванията е в сградата на "Елисавета Багряна" от средата на миналата година. Сега тя ще се настани в т. нар. военно НДК на бул. "Скобелев".

Правителството реши още да отпусне 14 900 лв., за да плати 10-дневна ваканция на 50 украински деца, засегнати от последиците от аварията в Чернобил, в оздравителен лагер в Балчик. От 2006 до 2008 г. България е била домакин на летни оздравителни лагери за деца, които живеят в радиационно замърсени райони. Тази година програмата ще се проведе в периода 15-24 август.

Споделяне

Още по темата

Още от България