Държавата ще преотстъпи патентния данък на общините

Държавата ще преотстъпи патентния данък на общините

От следващата година приходите от патентния данък ще бъдат преотстъпени на общините, като това ще бъде записано в закона за местните данъци и такси. Това съобщи финансовият министър Пламен Орешарски, който взе участие в първото за есенния парламентарен сезон заседание на групата на левицата, провело се следобед във вторник.

Депутатите са разгледали проекти на параметри на бюджета за следващата година и въвеждането на елементи на финансовата децентрализация.

Според финансовия министър така реално на разположение на общините ще останат 70-80 млн. лв. По думите му това е стъпка във финансовата децентрализация, заложена с последната поправка в конституцията.

Местните власти ще се правят по-добре със събирането на патентния данък, мотивира още идеята Орешарски.

Правителството в диалог с Националното сдружение на общините (НСОРБ) ще определи коридори, в които местните власти ще могат да определят сами и местните данъци и такси, каза още министърът.

Работи се и върху инвестирането и подобряването на единните нормативи, въз основа на които се определят средствата, които държавата преотстъпва в полза на общините по делегираните от държавата дейности.

Финансовият министър каза още, че най-важното за общините от следващата година е, че правителството ще осигури кофинансирането по проектите по различните оперативни програми на структурния и кохезионния фонд. Повече от две трети от сумите в бюджета като кофинансиращ елемент на фондовете ще бъдат насочени към общините.

Орешарски съобщи още, че се върви към фиксиране на нормативно признатите разходи при облагането на доходите от свободните професии на 25%. Той потвърди, че няма друг вариант на плоския данък, одобрен от съвета на коалицията, извън вече известния със ставка от 10%. Според министъра вместо семейно подоходно облагане може да се приеме вариант с по-високи детски надбавки.

Споделяне

Още от Бизнес