Държавата ще тегли 300 млн. евро заеми за инфраструктура

Държавата ще тегли 300 млн. евро заеми за инфраструктура

Държавата ще изтегли и гарантира почти 300 млн. евро заеми през 2010 г., с които ще стартира изпълнението на пет инфраструктурни проекта и един за подпомагане на студенти. Това е решило правителството в сряда на редовното си заседание.

С 12.7 млн. евро ще се довърши разширението на Южната дъга от софийското Околовръстно шосе в участъка от Симеоновско шосе до "Младост" 4 (2 км). 8 млн. евро от тях ще дойдат от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). За ремонта на пътен възел Бургас – Меден рудник ще се теглят други 11.2 млн. евро от ЕИБ. Проектите ще се управляват от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

МРРБ ще финансира със заем от 34.3 млн. евро изпълнението на 4 проекта за техническа инфраструктура. Кредитът е гарантиран от Германската банка за възстановяване и развитие и е договорен при много добри условия, каза след заседанието на Министерски съвет регионалният министър Росен Плевнелиев. Лихвата е 4.3% за 20 години, като първите 5 г. са гратисен период. Парите ще се използват за укрепването на р. Русенски лом и изграждането на пречиствателна станция (28.7 млн. евро), за укрепването на незащитена зона по Дунав при Силистра (9.01 млн. евро) и укрепване на свлачище при Поморие (4.6 млн. евро). 

Премиерът подозира далавера за 100 млн. лева със зимното почистване

Правителството ще плати 132 млн. лева дължими за зимно почистване, съобщи премиерът Бойко Борисов.

"Аз съм убеден, че и за 30 млн. лева не са свършили работа. Поне 100 млн. лева ще откраднат, а ние ще ги платим. Представете си, ако имате фирма, която е почиствала снега и си е платила нафтата, луга, ще чакате ли една година. Те знаят че са свършили много малко и са инвестирали много малко. Това е схемата, явна кражба, която ние ще платим и не може да се докаже да има възмездие", посочи Борисов.

Той коментира, че предишното управление са контрактували каквито си искат суми, а сега не може да се провери какви дейности са били извършени от наетите фирми.

Световната банка ще финансира с до 81 млн. евро друг проект на МРРБ - "Развитие на общинската инфраструктура". Той е за реконструкцията на 4 язовира и за изготвянето на проекти за ВиК-инфраструктура.

Проектите са в напреднала фаза и работата по тях ще започне през март 2010 г, каза Плевнелиев.

С държавно гарантиран заем до 127 млн. евро от Световната банка ще бъде подкрепен проектът "Стабилизиране на железопътната инфраструктура в периода 2009-2010", с който ще се ремонтират жп отсечки.

В държавния бюджет за 2010 г. 50 млн. лева са предвидени за капиталови разходи на регионалното министерство, допълни регионалният министър. Още 148 млн. лева са предвидени за издръжка на ведомството и на пътната агенция, която вече е на негово подчинение. Парите за капиталови разходи на Агенция "Пътна инфраструктура" за догодина са 98 млн. лева, посочи Плевнелиев и добави, че отделно ще бъдат осигурени средства за текущо, зимно и аварийно поддържане на пътната мрежа.

Преди време министърът искаше за следващата година от хазната 1.4 млрд. лева само за пътища.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?