Държавата скоростно възстановява срутения мост в село Сливовица

Проблемът с преминаването през срутения мост в село Сливовица ще бъде решен още днес. Това обеща вътрешният министър Цветан Цветанов, който в събота посети селото. Той обсъди с местната полиция и жителите на селото възможности за бързо възстановяване на моста, за да могат работещите да излязат с колите си и да отидат на работа в понеделник. В селото живеят 113 души по данни на служба ГРАО.

 

Мостът в Сливовица, община Златарица, се срути в четвъртък вечерта от придошлата от обилните валежи река Бебровска и около 6 семейства останаха откъснати от селото.

 

Още тази седмица ще се изработи проект за възстановяването на щетите от срутването на моста, каза Цветанов пред пострадалите. Министърът обясни, че кметът на община Златарица Пенчо Чанев трябва да изготви проект за възстановяването на моста и да го депозира в Министерски съвет.

 

След това ще бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и ще се отпуснат средства за изграждането на моста и почистване на дерето. Това “трябва да се случи максимално бързо” в рамките на десетина дни, защото наближава летният сезон и по този път ще трябва да се движи селскостопанска техника, каза министър Цветанов.

 

Веднага след като река Бебровска се е поуспокоила е започнало прочистване на коритото и ситуацията към момента е овладяна, каза министър Цветанов. По думите му държавата ще изпълни ангажименти си и пострадалите хора ще бъдат обезщетени.

 

В четвъртък вечерта три села в община Златарица - Росно, Дедина и Сливовица бяха наводнение от придошлите води на река Бебровска заради обилния дъжд. Активизираха се и свлачища в района. Пострадали хора нямаше.

 

Най-засегнато от наводненията беше село Сливовица, където около 6 къщи останаха откъснати заради срутен мост.

 

Освен наводнението, проливните дъждове активизираха и свлачище на 3 километра от селото. Според министър Цветанов този проблем също трябва да се реши спешно, защото в противен случай жителите на Сливовица няма да могат да излязат от селото.

 

Свлачището ще бъде укрепено по проект, който ще бъде предложен още тази седмица в “Геозащита” в Плевен. “Държавата ще поеме своя ангажимент за предпазване от повторно преливане на реката”, увери министър Цветанов.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?