Държавата спечели делото срещу Банев за курорта "Русалка"

Държавата спечели делото срещу Банев за курорта "Русалка"

Добричкият окръжен съд отсъди в полза на държавата по делото срещу фирмите на Николай Банев и съпругата му за собствеността на земята, върху която се намира курортният комплекс "Русалка" на северното Черноморие. Магистратите разпоредиха на фирма "Паррус" (собственост на семейство Баневи-бел.ред.) да предаде на Министерството на земеделието владението върху имота. Решението може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд.

Делото срещу собствениците на "Русалка" беше заведено през септември миналата година от земеделския министър Мирослав Найденов. Искът на държавата бе за правото на собственост върху 182 дка гори в землището на село Свети Никола, община Каварна.

Земята бе прехвърлена на фирмите на семейство Баневи от тогавашния областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) в началото на юли 2009 година, точно в края на мандата на правителството на тройната коалиция. По същото време областният управител на Варна Христо Контров (ДПС) предаде на "Холдинг Варна" част от Морската градина за нуждите на проекта "Алея Първа". През 2010 година срещу Ердинч Хаджиев започна разследване за друга негова сделка – продажбата на 32 дка земя край фара на Шабла.

Докато Найденов реши да съди Баневи за земята под сградите от курорта, то държавата така и не предприе действия за сделката на Контров за "Алея Първа". Първоначално министър Найденов обяви, че смята да съди Баневи за 300 дка терени от държавния горски фонд в КК "Русалка", но се отказа и искът бе внесен за малко над половината от тази земя.

Делото бе решено след комплексна експертиза за собствеността на терените от 1989 година досега. Семейство Баневи твърди, че правото на собственост на държавата е прекратено още през 1991 година, когато имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма "Ваканционно селище Русалка“, която беше приватизирана "АКБ Форест" на Николай Банев през 1999 година.

Баневи настояваха, че притежават земята, тъй като тя е записана в счетоводния баланс на фирмата им "Русалка тур“, която през 2009 г. получава нотариален акт за собственост от Ердинч Хаджиев. Впоследствие Баневи решават да прехвърлят собствеността на земята от "Русалка тур" на друга своя фирма – "Паррус".

Решението на съда обаче е, че държавната фирма "ВС Русалка" не е имала право да управлява и стопанисва имота, защото при преобразуването ѝ в еднолично дружество през 1991 година имотът не е бил част от активите ѝ. Така през 1999 г. "АКБ Форест" е купила само имотите, но не и терена. Стъпвайки върху експертизата, магистратите постановиха, че записването на имота в счетоводния баланс на "Русалка тур“ на Баневи не е основание за придобиването на терена, а нотариалният акт на областния управител е невалиден.

След избухването на скандала за "Русалка", Ердинч Хаджиев обясни, че не е извършил нищо нередно, защото само е деактувал държавната земя, която е била продадена на Баневи през 1999 година. По време на делото стана ясно, че областният управител така и не е уведомил земеделското министерство за намеренията си и не проверил казуса. Преди прехвърлянето на земята фирмите на Баневи са плащали наем на министерството за използването на терените.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?