Държавата свива дивидента от Булгаргаз за по-слабо поскъпване на газа

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) предлага значително по-малко увеличение на цената на природния газ от 1 октомври от исканото от държавния газов доставчик "Булгаргаз". Това съобщи във Варна в неделя министър Петър Димитров.

Според него газовото дружество предлагало увеличението на цената да е с 10%. Министърът обаче не назова какъв е разчетът на министерството за поскъпването на газа.

Според Петър Димитров държавата може да компенсира дружеството, като намали държавната част от дивидента, който получава.

По повод на ценовия ръст министърът коментира, че вече се наблюдава прогнозирането от него успокоение на цените.

Информацията, която постъпва от Системата за агропазарна информация (САПИ), сочи категорично успокоение на цените. Изключение правят някои стоки, свързани с есента, като олиото и някои видове месо, каза още министърът.

"За съжаление все още не се оправдава моята надежда и за намаление на цените, добави Димитров. Според него вече е постигнато изравняване между търсенето и предлагането и не би трябвало да има скок на цените. Ако обаче на международния пазар цената на петрола продължава да расте, не можем да противодействаме на увеличение на цените”, посочи министърът. Той повтори известното, че държавата няма механизми да влияе върху цените.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?