Отказ от дивидент редуцира поскъпването на газа до 4 на сто

Отказ от дивидент редуцира поскъпването на газа до 4 на сто

Вместо с утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 9.2 процента природният газ ще поскъпне с 4 на сто от октомври. Това стана възможно, след като държавата се отказа от дивидента от печалбата на "Булгаргаз" за четвъртото тримесечие на 2007 г. и газовата компания подписа в петък споразумение с разпределителните дружества, че ще им продава с 16.66 лв. по-евтино 1000 куб. м от одобрената от ДКЕВР цена от 348.96 лв.

По думите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров става въпрос за 17 млн. лв. от печалбата, които няма да влязат в държавната хазна, а с тях "Булгаргаз" ще покрие загубите си от това, че през последното тримесечие на годината ще продава на по-ниски от одобрените от регулатора цени.

"С подписването на това споразумение държавата поема своята отговорност и ясната цел е да не се налива повече масло в ръста на инфлацията", заяви Димитров.

Само за август животът поскъпна с 12 процента, а от Международния валутен фонд препоръчаха на страната ни да опита да задържи годишното ниво на инфлацията в рамките на 8 процента.

Димитров посочи,  че има съгласието на финансовия министър Пламен Орешарски и на премиера Сергей Станишев и очаква в средата на следващата година, когато реално дойде времето за разпределянето на дивидента от печалбата на газовата компания, правителството да вземе съответното решение.

Споразумението бе подписано с 14 газоразпределителни дружества, които държат всички лицензи за газификация в страната. Парафирането му се налагало, защото и на тях ДКЕВР определя пределни цени и юридически трябвало да се уреди редуцирането на цените, обясни Димитър Гогов, изпълнителен директор на "Булгаргаз". По-малкото повишение на газовите тарифи обаче реално ще важи и за топлофикациите и големите потребители на синьото гориво, които имат директни договори с държавния доставчик. Гогов уточни, че по-ниските от утвърдените от регулатора цени са в ущърб на компанията, но предложеният механизъм за компенсация със запазването на дивидента удовлетворява "Булгаргаз".

С днешното споразумение се облекчават около 10 процента от населението, от което около 8 процента ползва централно отопление, а 2 процента са газифицирани, отбеляза Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз Инк." и председател на  Асоциацията на газопразпределителните дружества. Така няма и да се повиши рискът на реализираните в газифицирането инвестиции, които са доста сериозни, допълни той.

Дончев посочи, че дори и с увеличението от 9.2 на сто, одобрено от ДКЕВР, природният газ пак остава най-евтиното гориво на цена от 4.5 ст./кВтч. Той посочи за сравнение стойността на енергията от въглища, което е  5.9 ст./кВтч, и мазутът с по-високото съдържание на сяра – 8.1 ст./кВтч.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес