Държавните мини с два нови багера за близо 26 млн. евро от МФК

Държавните мини с два нови багера за близо 26 млн. евро от МФК

Държавните "Мини Марица-изток“ модернизираха добива на въглища, пускайки в четвъртък в експлоатация два нови роторни багера, загубени със средства от Международния фонд "Козлодуй", който се захранва от Еврокомисията с компенсации от затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй". В церемонията по въвеждането в експлоатация участва 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в церемонията по предаването на техниката.

Цената на багерите е 25.8 млн. евро е са закупени след проведена международна процедура по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие. Те са доставени от българо-полският консорциум "Фамур – българска енергетика“ и ще работят на територията на рудник "Трояново – север“.

"Европейското законодателство поставя нови предизвикателства пред нас и все по-високи изисквания в областта на енергетиката и въгледобива. Едно от условията да отговорим на тези предизвикателства и да бъдем конкурентоспособни е непрекъснатото повишаване на производителността на труда и ефективността на производството чрез обновяване на техническия парк. Това е политиката, която следва "Мини Марица-изток“, каза Петкова.

По думите ѝ въвеждането в експлоатация едновременно на две машини от този тип се случва за първи път в дългогодишната история на държавните мини и свидетелства за сериозната ангажираност на ръководството на компанията за обновяване на техниката, което е условие за ефективност и конкурентоспособност на производството.

Енергийният министър припомни позицията на правителството, че през следващите години България ще продължи да разчита на производството на електроенергия от въглища, защото то е пряко свързано с енергийната и националната сигурност на страната и с конкурентоспособността на икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес