Държавните пари за ваучери за храна са намалени с 20 млн. лв.

Държавата ще даде с 20 млн. лв. по-малко за ваучери за храна през следващата година въпреки първоначалните си намерения да увеличи с толкова тазгодишните средства. Това стана ясно след като парламентът прие на първо четене проектобюджета за 2013 г.

Депутати решиха размерът на квотата за ваучери за храна да бъде 160 млн. лв. през 2013 г. За 2012 г. сумата бе 180 млн. лв., а намерението бе догодина тя да стане 200 млн. лв.

Очаква се намалението да доведе до вълна от недоволство сред работодатели и служители, тъй като новата квота е крайно недостатъчна за нуждите на пазара на ваучери в страната.

За 2012 г. квотата от 180 млн. лв. бе изчерпана в началото на септември. Това предизвика тежка ситуация като над 345 000 служители и домакинства спряха да получават тези социални придобивки.

Намаляването на квотата през 2013 г. ще доведе до още по-ранното ѝ изчерпване. Най-вероятно парите ще стигнат до парламентарните избори през лятото на 2013 г., прогнозираха експерти в бранша.

“Редуцирането на квотата е нереалистично що се отнася до нивото на потребление на ваучери за храна и увеличеното им търсене с 30 % през 2012 г., достигайки до днешните 240 милиона лева. Намаляването ѝ няма да доведе до реални спестявания в държавния бюджет и ще засегне не само операторите на ваучерите за храна, но и всички заинтересовани страни - от компаниите до служителите”, коментира Арно Мартена, председател на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България. Според него системата се нуждае от 120 милиона лева допълнително, за да работи ефективно.

Намаляването на квотата ще доведе до ограничаване на покупателната способност на домакинствата. Освен това държавата ще се лиши от възможността за изсветляване на част от сивия сектор, както и от данъчни приходи в държавния бюджет, коментираха от бранша.

Националният съвет за тристранно сътрудничество още през март 2010 г. включи ваучерната система и оптимизирането ѝ сред важните антикризисни мерки и я определи като безспорно средство за реално нарастване на доходите на домакинствата. България от своя страна остава единствената държава, в която действа квотна система, което е в разрез с принципите на свободния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?