Държавното обвинение се захвана с водата и огъня

Проверява доставките на дърва за огрев и чистотата на Черно море

Държавното обвинение се захвана с водата и огъня

Върховната административна прокуратурата (ВАП) е започнала проверка на чистотата на морската вода по черноморските плажове, както и доставките на дърва за огрев с ваучери. Това съобщи във вторник заместник-главният прокурор и шеф на ВАП Камен Михов. Той обясни, че проверката за чистотата на морските води за започнала наскоро заради множеството оплаквания от туристи, които твърдят, че "морето е отвратително мръсно".

 

Подобна инспекция се прави за първи път от държавното обвинение. В рамките на проучването ще бъдат изследвани източниците за замърсяване по цялото крайбрежие. Проверката е започнала преди седмица, защото от обвинението не са искали да правят "бомбастични изявления по време на сезона на морето".

 

"Определено сме обезпокоени от качеството на морската вода", посочи Камен Михов. За проверката прокурорите са ангажирали екоминистерството, регионалните екоинспекции, басейновата дирекция и местните власти. Резултатите се очакват през следващите два-три месеца. Последният скандал с качеството на морската вода избухна в края на август. Тогава по почти всички плажове на юг от Бургас се появиха мистериозни бели топчета. Впоследствие се оказа, че това е палмово масло, но все още не е ясно откъде се е появило.

 

Прокуратурата може да извършва всякакви проверки заради задължението ѝ да осъществява общ надзор за законност в държавата. Ръководството на ВАП е възложило на административните прокурори по места да събират информацията, която им е необходима за анализ.

 

Другата акция на ВАП е за това как се изпълняват задълженията за доставка на дърва за огрев с ваучери. В прокуратурата е получена информация, че има опити за измами. Михов даде пример как в доставката по ваучера е отбелязано, че се дават 5 кубика дърва, а те са по-малко.

 

Има сигнали и за незаконна промяна в конструкцията на автомобилите за доставка. По това направление държавното обвинение е възложила проверката на ДАИ и КАТ.

Камен Михов посочи, че инспекцията е започнала преди по-малко от месец, а първите оплаквания са постъпили в прокуратурата в Сливен.

 

"Сигналът е затова, че има промяна в конструкцията на автомобилите, с които се доставят дърва. Ако един автомобил може да пренесе примерно 5 кубика дърва, тъй като е скъсена каросерията стават 3 кубика, тоест в двора се доставят по-малко от обявеното", каза Михов.

Зам.-главният прокурор очаква проверката да приключи скоро, тъй като започва новият отоплителен сезон.

Споделяне

Още от България