Дъщерята на Цветан Василев е арестувана в Сърбия и пусната от съда

Радосвета Василева е с мярка за неотклонение

Радосвета Василева

Дъщерята на Цветан Василев Радосвета е арестувана в Сърбия заради издадената за нея от българските власти "Червена бюлетина" на Интерпол, информира тя със статия в блога си. Василева е прекарала няколко часа в ареста в Белград и след това е била пусната от съда с мярка за неотклонение. Това означава, че тя трябва да остане в Сърбия при майка си и баща си.

Българските власти са я обявили за издирване заради повдигнатото срещу нея обвинение за изпиране на 2.64 млн. лв. Радосвета Василева и семейството ѝ твърдят, че това са пари, дарени от Цветан Василев, за да си купи дъщеря му апартамент във Варна.

Радосвета Василева живее в Лондон. Тя е посетила семейството си в Сърбия заради рождения ден на баща си на 12 август. Арестувана е, когато е отишла да се регистрира в сръбската полиция, защото смятала да остане в страната повече от един ден.

"Разбира се, бях ужасена и безкрайно озадачена. Как един млад научен работник и доктор по право се озовава на този "специален" списък, но най-вече – как държава, която е член на Европейския съюз, злоупотребява с европейско право и прословутата "Червена бюлетина" на Интерпол, за да изнудва икономически и политически опоненти?", пише тя. Василева нарича българските власти "арогантни, отмъстителни и примитивни".

Тя твърди, че при задържането си в Сърбия все още не е знаела, че в България вече е обвиняема за пране на пари. Получила тази информация на 14-ти август, когато вече е била задържана.

"На 14-ти август 2017 г. българските адвокати на баща ми ми се обадиха, за да ме информират, че прокуратурата ме е обвинила в пране на пари, защото през 2013 г. баща ми ми е дарил пари, с които съм си купила апартамент във Варна, и е трябвало да знам, че баща ми е престъпник. Без да знам нищо за този заговор и опит – да го кажем направо – да ме задържат и да изнудват баща ми, отидох на гости на родителите си в Сърбия по повод рождения ден на баща ми Цветан Василев, който е на 12-ти август. Отидох в полицейското управление, за да се регистрирам малко по-късно, както се изисква по сръбския закон. Тогава любезно ми казаха, че трябва да ме арестуват, защото България ми е издала "Червена бюлетина", пише Радосвета Василева.

При ареста била "изплашена до смърт“, но и „дълбоко впечатлена от човешкото лице на сръбските власти".

"Полицаите, които ме арестуваха и ме откараха в сръбското бюро на Интерпол, ми казаха: "Не изглеждаш като престъпник. Всичко ще е наред". Служителите на сръбското бюро на Интерпол бяха доста озадачени какво се случва. Чух ги да шепнат на сръбски: "Първо бащата, после майката, сега дъщерята… Нещо странно се случва в България", разказва Василева.

Процедурата при арест на издирван от Интерпол предвижда сръбските власти да се свържат с българското бюро на Интерпол, което да потвърди, че е арестуван "правилният“ човек".

"Не искам да правя внушения, но за мене е безкрайно странно, че българският офис на Интерпол чака до края на работния ден, буквално до последната минута, за да прати потвърждение. Специалисти ми казаха след това, че според тях това е бил опит да се удължи изкуствено арестът ми, за да не може да ме изслуша сръбският съд същата вечер. Не знам дали е било така, но българската мафия явно не е запозната, че по сръбското право сръбският съд е длъжен да изслушва случаи, касаещи "Червена бюлетина", веднага след като се получи потвърждение от националното бюро, което я е издало, без значение колко е часът", казва Василева.

Още същата вечер сръбският съд е провел заседание и я пуснал от ареста с мярка за неотклонение. Радосвета Василева не уточнява каква е мярката ѝ за неотклонение. Тази информация не успя да предостави и адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов.

Публикацията в блога на Василева приключва с призив да се подпише петиция в подкрепа на жалбата на баща ѝ по американския закон "Магнитски".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?