Датчанинът Расмусен поема официално поста генерален секретар на НАТО

Бившият датски премиер Андерс Фог Расмусен встъпва на 3 август официално на поста генерален секретар на НАТО. На срещата на върха на алианса през април Расмусен бе избран за негов ръководител на мястото на Яп де Хоп Схефер.

Новият генерален секретар е изправен пред множество предизвикателства, но най-сериозните от тях са постигането на печеливша стратегия в Афганистан и подобряване на отношенията с бившия враг от времето на Студената война Русия, отбелязва Ройтерс.

Схефер, чийто мандат приключва в четвъртък, нееднократно е изтъквал, че войната в Афганистан е решаваща проверка за мощта и значението на 60-годишната организация. НАТО разполага с около 64 000 войници в Афганистан.

Приоритет на 56-годишния Расмусен (първият министър-председател начело на алианса в 60-годишната му история) е успехът на войната срещу талибаните в Афганистан и изтеглянето впоследствие на силите на НАТО от страната.

През март президентът на САЩ Барак Обама огласи нова стратегия за увеличаване на числеността на американските сухопътни войски в Афганистан и съдействие при обучаването на афганистанските сили за сигурност. Президентът назначи адмирал

Джеймс Ставридис за главнокомандващ обединените въоръжените сили на НАТО в Европа, а генерал Стенли Маккристъл за командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан, припомня АП.

Споделяне

Още от Свят