"Дав" се извини за расистка реклама

"Дав" се извини за расистка реклама

Козметичната марка Дав (Dove), собственост на холандския гигант Юниливър (Unilever PLC), се извини за реклама на душ гел, която бе критикувана, че е расистка, предадоха световните агенции.

Трисекундният клип е бил качен в петък в американската страница във Фейсбук на "Дав". Той показва чернокожа жена, която си сваля фланелката, изпод която се появява бяла жена, която на свой ред си сваля фланелката и се появява азиатка. Това предизвика гнева на социалните мрежи, а някои потребители си спомниха за реклама на сапун от края на ХІХ или началото на ХХ век, показваща чернокожи, които след като са се натъркали с рекламирания сапун стават бели.

"Да си черен означава ли да си мръсен и нежелан?", пита потребителят @Social_Heretic, призовавайки за бойкот на продуктите на "Дав" и "Юниливър".

“Накратко, расизмът се завръща в модата и марките търсят печалба от това", пише потребителят @Beatrix B. на френски.

От компанията обясниха, че целта на рекламата е била да покаже, че техният продукт е подходящ за всеки тип кожа, но признаха, че подходът им е бил грешен. Видеото е свалено, а компанията поднесе извиненията и каза, че съжалява за нанесената обида.

"Това не представя разнообразието на истинската красота, ценена от "Дав", която е в основата на убежденията ни, и това не трябваше да се случва," посочва компанията в изявление по повод рекламата.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?