ДБ поиска оставката на зам.-кмет на София заради над 10 000 деца останали без градина

Йорданка Фандъкова и Генчо Керезов

Общинският съветник от Демократична България Михаил Паргов поиска оставката на зам.-кмета по дигитализация Генчо Керезов заради проблемите със системата за записване на деца в детските градини в столицата. Преди ден стана ясно, че след първо класиране над 10 000 деца остават без ялси и градина. От “Спаси София” определиха като пълен провал класирането за детски заведения.

В аргументите си Паргов посочи, че след като вече системата за подаване на заявления беше затворена според предварително обявените срокове, тя беше отново отворена за допълване. Реално системата изненадващо бе отворена на 15 май за допълнителни три дни след като родители на 2481 деца се оплакаха, че не са успели да поставят отметка за наличие на адресна регистрация в района на детската градина.

"Системата не е направена лесна за употреба, за да могат родителите бързо да се ориентират и попълват данните. Това доведе до неприятната ситуация да се налага да се отваря наново и да се нарушават предварително обявените срокове", каза още той.

Наред с това родители също недоволстват в социалните мрежи.

"Бих искал да заведа колективен иск към СО относно дискриминацията на децата ни в София (нарушение на чл. 6 от Конституцията на РБ). Накратко: ще ги съдя, СО се гаври с нас и децата ни", написа възмутен родител.

Други родители цял ден се организираха за участие в телевизионни репортажи, на които да се оплачат.

На второ класиране се очаква да бъдат приети още 3500 деца.

От “Спаси София” определиха като пълен провал класирането за детски заведения.

"След една година разработване и инвестирането на близо половин млн. лв. в електронната система за прием тя не успя да гарантира по-лесно и прозрачно класиране. Системата допълнително усложни процеса и задълбочи кризата, като никога досега не е имало толкова неприети деца. Същевременно общината успя единствено в това, в което е най-добра – да обвини родителите и удобно да се скрие зад хаоса", коментираха от “Спаси София”.

Провалът в управлението е толкова голям, че 6 месеца след гръмкото обявяване на програмата за строителство на нови детски градини общината сериозно изостава с графика. По план е предвидено отварянето на 12 нови сгради за тази година, от които евентуално ще бъдат готови само 8 при това всички започнати в предишни години. От планираните 31 нови строежа за 2021 г. при преполовена година са започнати едва 2!

“Докато Йорданка Фандъкова обезврежда бомби и ходи на килимчето на Бойко, новият зам.-кмет по образованието Боршош безуспешно се опита да прехвърли вината на районните кметове. Очевидно партийната банка с кадри вече не може да произведе дори и лица, които да мажат и лъжат, в което безспорен експерт беше г-н Чобанов”, заключават оттам.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?