ДДС върху учебниците ще ги оскъпи със 17%, смятат издатели

Цената на учебниците и помагалата ще се увеличи с 15-17% с влизането в сила на новия закон за ДДС. Това каза в четвъртък председателят на асоциация "Българска книга" Йонко Йончев на среща в парламента на депутатите Любен Дилов-син (ОДС), Иван Иванов (ДСБ), независимата Мария Капон с представители на издателския бизнес.

Увеличението на цената на учебниците и помагалата може да надхвърли и 20%, защото при нарастването на цената със същия процент намалява потреблението и съответно тиражът на печатните издания, посочи Йончев.

Мария Капон каза, че е направила предложение за въвеждане на диференцирана ставка от 7% за ДДС върху печатните и периодичните издания, което трябва да бъде обсъдено в комисията по бюджет и финанси при разглеждането на второ четене на законопроекта за ДДС.

Надявам се на разумна подкрепа от колегите в пленарна зала, след като вчера беше отхвърлено предложението на Любен Дилов-син за освобождаване от ДДС на книгите, допълни тя. Според нея при намаляване на данъчната ставка на ДДС върху книгите те ще поевтинеят средно с около 10%.

Искането на диференцирана ставка за книгите не е самоцел. Според наблюдения на Световната банка при 10% намаление на цената на книгите, с 10% се увеличава потреблението, а оттам расте тиражът, което води до намаляване на себестойността на книгата и до вторично ѝ поевтиняване, обясни Василка Ванчева от асоциация "Българска книга". По думите ѝ по-ниската ставка ще има не само ценови, но социален и културен ефект.

С приетите на второ четене промени в закона за ДДС учебниците и учебните помагала ще бъдат с 20% по-скъпи, тъй като ще се облагат с ДДС. Цената на учебниците, по които ще учат децата, ще бъде без ДДС, единствено когато те са доставени от детски градини, училища, от институции в системата на професионалното образование и обучение, от културно-просветни или научни институции или от висши училища.

Досега учебниците и учебните помагала бяха освободени от ДДС.

Предложението за облагането им предизвика широка обществена реакция, бе организирана и подписка както против въвеждането на ДДС върху учебниците, така и за отмяната на данъчното облагане на книгите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?