Дебатът в Северна Македония: Дали легализирането на марихуаната ще ограничи достъпа й за бедните?

Дебатът в Северна Македония: Дали легализирането на марихуаната ще ограничи достъпа й за бедните?

След като македонският премиер Зоран Заев излезе с авангардно предложение за легализиране на марихуаната с основна цел засилване на туризма, дебатът в Северна Македония навлезе в обичайните "за" и "против" свободния достъп до леки наркотици. 

Лекари опровергават тезата, че марихуаната може да е вход към тежки наркотици или предупреждават, че може да отключи шизофрения. Икономисти разсъждават за икономическите ефекти от реализацията на подобно решение, а политолози и политици подозират, че Заев иска да използва темата, за да отклони вниманието от други проблеми. 

Например провала на старта за присъединяване към ЕС заради българската блокада. 

Ясмина Голубовска от сдружение "Зелен фронт" обаче предупреди за друга опасност. Пред вестник "Слободен печат" тя коментира, че с предложението си управляващите искат да спечелят точки преди местните избори. 

Идеята на социалдемократа Заев е да се даде разрешение за употреба на марихуана в кафенета по туристически обекти, но при спазване на определени стандарти и изисквания - например доказателства за произхода на марихуаната. 

В Амстердам тези заведения са популярни като "кофи шоп" (Coffeeshop).

Заев каза, че изеята му може да се реализира в туристически локации като Струга, Охрид, Ресен, Дойран, Скопие, Берово, Маврово и други.

Голубовска обръща внимание, че подобна легализация няма да освободи от наказателно преследване хората, които употребяват.

Това, всъщност, е основна теза в дебата в Северна Македония:

"Не е ли лицемерно политиците да обсъждат легализацията, докато  за 1 грам се влиза в затвора". 

Голубовска предупреждава, че легализацията ще доведе до високи данъци и лицензи, което ще позволи достъпа до канабис за развлекателни и медицински цели само за богатите. 

Тя оспорва и икономическите ефекти, тъй като по думите ѝ три кофи-бара ще отворят много малко работни места. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа