Дефицитът на НОИ няма да се увеличи през 2005 г.

През 2005 г. дефицитът на Националния осигурителен институт ще остане на същото равнище, каквото е и през тази година, прогнозира управителят на института Йордан Христосков. Той напомни, че от догодина работодателите са освободени от осигуровките за втория и третия ден от болничните на работниците, което ще им остави на разположение 100 млн.лв. за сметка на НОИ. Въпреки това, предварителните сметки за бюджета на НОИ за догодина, които се правят заедно с финансовото министерство, определят запазване на размера на дефицита на осигурителния институт.

Христосков добави, че догодина се очаква да постъпят повече средства в универсалните пенсионни фондове, заради новопостъпващите на работа, родени след 1960 г., които са задължени да се осигуряват за втора пенсия.

На семинар по политиката по доходите шефът на НОИ съобщи, че средните заплати в частния сектор през тази година от 1,5 до 3 пъти по-високи от минималните осигурителни прагове. Според Христосков, в бизнеса има достатъчно резерви и догодина средните доходи могат да бъдат увеличени с около 25 - 30 процента. Управителят на НОИ очаква минималните прагове през 2005-та да бъдат със 7-8 % по-високи от сегашните.

Предварителните разчети на НОИ и финансовото министерство за размера на пенсиите за догодина са за 65 лв. минимална пенсия за старост при 53 лв. сега и 75 лв. минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Според Христосков, три-четвърти от работниците и предприемачите биха одобрили въвеждането на почасово заплащане на труда. Организаторът на дискусията - партия Българска социалдемокрация (БСД), представи предложение за закон за почасово заплащане в България.

Според Христосков, почасовото заплащане ще доведе до реално плащане за положен труд и направени осигуровки и ще се отрази положително върху размера на пенсиите.

Изчисленията на БСД сочат, че при минимална почасова ставка от 1.5 лв. минималната месечна заплата през 2006 г. ще бъде 240 лв. За същия период средната почасова ставка да бъде 2.7 лв., а средната заплата - 430 лева, предлага партията.

Идеята е при влизането на България в ЕС през 2007г. минималната почасова ставка да бъде 1.7 лв., а средната - 3.2 лева. Така на месец минималната заплата ще бъде 272 лв., а средната - 512 лева.

Според лидера на партията Александър Томов, въвеждането на почасово заплащане ще доведе до икономически растеж в страната, защото сега имало обезценяване на труда, което задържа растежа.

Още от Бизнес