Националната статистика отчете

Дефлация от -1.4% през 2014 г.

Цените остават без промяна през декември

Дефлация от -1.4% през 2014 г.

Годишна дефлация от 1.4% за 2014 г. отчете Националният статистически институт (НСИ). За първи път от 1996 г. цените на потребителските стоки са намалели през годината, показват данните на статистиката.

Това се дължи основно на големия спад на стойността на медицинските (-13.2%) и стоматологични услуги (-22%). С почти 10 на сто са поевтинели захарта, сладката, шоколадовите и сладкарски изделия и животинските и растителни масла и мазнини. При застраховките, свързани с жилището, дефлацията е -17.6 на сто за януари-декември 2014 г. спрямо същия период на миналата година.

Най-голямо годишно увеличение на цените е регистрирано при вестниците и периодичните издания - 3.6 на сто. Поскъпнали с между 2 и 2.6 на сто са домашните ремонти, ветеринарните услуги, образованието, стоките за свободното време и отдих.

Статистиката не отчита промяна на цените през декември спрямо ноември. При почти всички стоки цените се запазват на същите нива или намаляват през последния месец на годината. Най-голямо е поевтиняването при течните горива за домакински нужди (-4.9%) и горивата и смазочните материали (-3%). Сериозно са поскъпнали самолетните билети - с почти 50 на сто. Традиционно авиокомпаниите вдигат цените на услугите си през празничния декември, докато през ноември те са по-ниски, тъй като месецът не е сред силните за пътуване. По същата причина по-скъпи са били и туристическите услуги.

На годишна база през декември е регистрирана дефлация от 0.9 на сто, като това е седемнадесетият пореден месец с отрицателна инфлация. Най-много са поевтинели горивата, застраховките, свързани с дома, медицинските и стоматологични услуги. Най-голямо увеличение има на цените на туристическите услуги, тока, парното и книгите.

Според експертите дефлацията ще продължи и през тази година заради намаляващите цени на горивата, провокирани от поевтиняване на петрола. По-ниските стойности на горивата се очаква да доведат до понижаване на цените на други стоки и услуги.

Дефлацията е притеснителна за бюджета, тъй като води до намаляване на приходите от ДДС, а той е основен източник на данъчни постъпления. Освен това запазването и за дълъг период от време затормозява икономиката и може да забави допълнително растежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес