Дефлация през юни, от началото на годината ръст на потребителските цени с 1.5%

Потребителските цени са намалели с 0.9% през юни спрямо май, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в понеделник.

От началото на годината (юни 2010 г. спрямо декември 2009 г.) инфлацията е 1.5%, а на годишна база (юни 2010 г. спрямо юни 2009 г.) е 1.4%.

Средногодишната инфлация за периода юли 2009 - юни 2010 г. спрямо периода юли 2008 - юни 2009 г. е 0.9%., показват още данните на НСИ.

Дефлацията през юни се дължи основно на поевтиняването на голяма част от хранителните продукти, които формират чувствителен процент в потребителската кошница.

Поевтиняването на храната е с 2.7% спрямо предния месец. Спаднали са цените на облеклото и обувките с 0.5% заради сезонните намаления, а останалите категории стоки и услуги на практика са запазили непроменени цените си.

Индексът на цените в малката потребителска кошница (съставена от потребяваните стоки и услуги от 20% най-бедни домакинства в страната) е 98.8%, или измерената по този начин дефлация е 1.2%.

Традиционно летните месеци у нас са с ниска инфлация или дефлация, особено когато няма промяна на монополно определяни цени като тези на тока, парното или водата. Към това се прибавя и свитото потребление на домакинствата заради икономическата стагнация, което натиска цените надолу.

Според министъра на финансите Симеон Дянков тази и следващата година България ще се събере в критерия за ниска инфлация (около или малко над 2% годишно), който е един от необходимите за покриване за влизане във валутния механизъм ERMІІ.

Споделяне

Още от Бизнес