"Дейли мейл" подкрепи Тереза Мей за лидер на британските консерватори и премиер

Тереза мей обявява кандидатурата си в четвъртък.

Британският всекидневник "Дейли мейл", втори по тираж в страната, подкрепи кандидатурата на Тереза Мей за министър-председател на Великобритания след обявеното оттегляне на Дейвид Камерън, предаде Ройтерс.

Тя е единственият от петимата претенденти за лидер на управляващите консерватори, който има качествата, авторитета и опита, за да обедини партията и страната, се казва в редакционна статия на вестника, известен със своята евроскептична позиция. Мей, която в момента е вътрешен министър в кабинета на Камерън, "е сериозно мислеща жена, доказала, че служи на обществения интерес, има огромен капацитет за работа и умее да обръща внимание на детайлите", се казва в коментара.

Останалите кандидати за лидерския пост в Консервативната партия, което автоматично означава и за премиерския пост, са Майкъл Гроув, Лиам Фокс, Стивън Краб и Андреа Лийдсъм.

Списъкът постепенно ще бъде сведен до двама души чрез няколко гласувания в парламентарната група на консерваторите. Първото е на 5 юли, когато ще отпадне кандидатът, събрал най-малко гласове. Когато останат само двама претенденти, ще бъдат произведени вътрешнопартийни избори. Победителят ще бъде обявен на 9 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?