Дейвид Кели е смятал, че Ирак притежава забранени оръжия

Британският оръжеен експерт Дейвид Кели, който се самоуби миналата година, е смятал, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване и представлява заплаха за света. Това той заявява в интервю пред Би Би Си от октомври 2002 г., което не е било излъчвано.

През юли м.г. правителственият експертът извърши самоубийство след разкрития, че той е бил източникът на информация за репортажа на Би Би Си, според който правителството е преувеличило заплахата от иракските оръжия, за да оправдае войната.

Една седмица преди съдията Лорд Хътън да представи своя доклад за смъртта на Кели - като оценката може да е критична към министрите - телевизия Би Би Си обяви, че ще излъчи в сряда вечерта интервюто, което Дейвид Кели е дал през октомври 2002 г. и което никога не е показвано.

В интервюто Кели изразява увереност, че оръжията за масово поразяване на бившия иракски режим представляват реална заплаха - нещо, което той заяви и пред разследващата парламентарна комисия. По думите му Багдад наистина е в състояние да разположи такива оръжия в рамките на дни или седмици, предаде Асошиейтед прес.

Според експерта иракският оръжеен арсенал представлява заплаха и за съседите на Ирак - Иран и Израел. Той (Саддам Хюсеин) определено може да ги използва срещу тях и няма нужда от големи запаси, за да бъде постигнат разрушителен военен ефект, посочва експертът.

Все пак Кели допълва, че иракските военни възможности са намалели след първата война в Залива. Според него Саддам Хюсеин едва ли ще използва оръжия за масово поразяване освен в случай на война. Смятам, че той няма да иска да ги използва в предвоенния период, защото знае какъв ще бъде отговорът. Този отговор би бил абсолютно разрушителен за него, изтъква Кели.

Смъртта на специалиста предизвика най-голямата политическа криза за премиера Тони Блеър от идването му на власт през 1997 г., отбелязва АП.

Няколкомесечното разследване на Хътън не е открило доказателства, че правителството е знаело или е подозирало, че твърденията за 45-те минути, в които Саддам може да задейства оръжията си, са били грешни. Разследването обаче е установило, че правителството е съдействало името на Кели да бъде разкрито като източник на твърдението за Би Би Си.

Съдбата на министри - и особено на военния министър Джеф Хун, на членове на кабинета, шефове на Би Би Си и дори съдбата на Блеър зависят от присъдата на съдия Хътън, отбелязва Си Ен Ен.

Споделяне

Още от Свят