Декларация на Асоциация на прокурорите в България

През последните дни бившият премиер Иван Костов си позволи груба намеса в работата на независимата по Конституция съдебна власт и по-точно отправи упреци към прокуратурата, че била политизирана и изпълнявала политически поръчки. Основанията за тази безцеремонна клевета, според него са две; някой служител от пресслужбата на прокуратурата бил казал: "Костовистите да не се месят в съдебната власт" и второто основание - процесът срещу бившия директор на Национална служба "Сигурност" Атанасов.

Твърденията на г-н Костов са неоснователни. Когато неговият приятел - председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров заяви публично пред медиите: "Аз съм костовист", г-н Костов не видя в това политизация на съда.

Що се отнася до случая с Атанасов, фактите са следните: Като премиер г-н Костов с поръчал на директора на Национална служба "Сигурност" Атанасов да скалъпи един доклад срещу определени министри. Атанасов послушно изпълнява поръчката и приготвя доклад от името на Национална служба "Сигурност", който, както се установи, е пълен с лъжи и клевети. (Типичен случай на злоупотреба със служебното положение). Въз основа на този доклад Костов се разправи с вътрешнополитическите си противници. Той обаче отказа да предостави доклада на прокуратурата. От всичко това става ясно, че Костов използува уж деполитизираното МВР за разправа с политическите си опоненти. Пита се, кой изпълнява политически поръчки г-н Костов, и кой ги дава?

Мнозина знаят, че Костов и неговият другар Соколов, в качеството си на шефове на правителството и парламента, многократно са опитвали да се месят в работата на прокуратурата и съда. За тяхно съжаление в прокуратурата удариха на камък. Както предишният главен прокурор г-н Иван Татарчев, така и сегашният г-н Никола Филчев отказаха категорично да обслужват тяснопартийни и лични интереси. Което естествено предизвика гнева на костовистите.

Ако г-н Костов е забравил, можем да освежим паметта му. Той хвърли много усилия, за да утежни положението на своя вицепремиер А. Божков, но не от принципни съображения, а по съвсем други мотиви, (които не е удобно да посочим). Костов упражни силен натиск върху прокуратурата, за да обвини министър Б.Бонев в измислени от него престъпления. Костов се опита да влоши положението на обвиняемите - заместник-министъра на отбраната П.Радонов и на шефа на Агенцията по приватизацията 3.Желязков, който не му се подчиняваше.

Редица още факти доказват, че Костов безцеремонно се опитваше да използува прокуратурата като инструмент за политическа репресия. За негово съжаление безуспешно. Известно е също, че г-н Костов и сие оказаха отрицателно влияние върху професионалния път на доста прокурори и следователи. И сега същият господин Костов ще поправя конституционното устройство на държавата и ще праща прокуратурата в правителството, (което той се надява отново да оглави).

Вместо тези безплодни напъни г-н Костов, като бивш премиер, трябва да обясни на българските граждани: как беше извършена приватизацията и в чии джобове отидоха милиардите от продажбата на държавното имущество; как една малка група хора забогатя незаконно и живее в охолство, а народът тъне в беднотия; как беше създадена българската олигархия; какви перспективи имат милионите български граждани; кой и кога въздигна корупцията в официална политика. И накрая да каже: това ли е демокрацията и европеизацията на България по "костовски".

След всичко казано става ясно, че Костовата акция срещу прокуратурата е поредната му клеветническа кампания. Г-н Костов е доказал, че е специалист по всякакви клеветнически, наказателни, подслушвателни и други акции.

Вашата кампания е свидетелство за упадъка на Вашия морал, г-н Костов.

Костов не е в положение да казва на прокуратурата какво да прави. Все пак Вие сте наш клиент, г-н Костов. Да не забравяме, че Вашата дейност по случая "Сапио" не е образец за законност, а съдържа редица нарушения. Да не забравяме, че приемането на подарък 200 000 $ от М. Чорни, когото изгонихте от България, не е върха на морала. Да не забравяме, че укриването на данъци от Вашата съпруга във фондация "Бъдеще за България" се нарича в Наказателния кодекс престъпление.

Затова ще Ви дадем един съвет: "По-спокойно, г-н Костов. Без истерия. Не сте видели лошо от българската прокуратура". А що се отнася до Атанасов, оставете правосъдието на мира. Не адвокатствувайте на Атанасов. Вие сте слаб защитник и още по-слаб нападател.

От Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България

Още от България