Делата в Страсбург срещу България са над средното за Европа

Делата в Страсбург срещу България са над средното за Европа

Имаме много дела срещу България в Страсбург – над средния брой за Европа, каза в петък в София председателят на Европейския съд по правата на човека Жан-Пол Коста на кръгла маса на тема "Субсидиарност и споделена компетентност между ЕСПЧ и националните съдилища. Пилотни решения за мерки за ускоряване на съдебното производство”.

Визитата на Коста е по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев. В рамките ѝ той се срещна с президента Георги Първанов, а в графика на посещението му бяха предвидени срещи и с председателя на парламента Цецка Цачева и с Комисията по правата на човека, както и с министрите на правосъдието Маргарита Попова и на външните работи Николай Младенов.

В лекцията си председателят на ЕСПЧ каза, че не става въпрос само за продължителността на делата у нас, но и за правата в областта на вероизповеданията, като делото за Светия синод. Според него важен момент са и тежките условия в затвора и сроковете на задържане. Без ефикасно правосъдие другите права ще се превърнат в илюзорни права, смята Коста.

"Съдиите трябва да са независими. Трябва правосъдието да бъде безпристрастно, публично, прозрачно и да бъде под погледите на гражданите", каза още председателят на ЕСПЧ. Според него е необходимо правосъдието да спазва равнопоставеността на пледиращите. В наказателното производство трябва да се спазва презумпцията за невинност, каза съдия Коста.

По повод субсидиарност и споделена компетентност между ЕСПЧ и националните съдилища той обясни, че националните съдилища отговарят за правата и свободите, гарантирани на техните граждани, но има висш контрол, упражняван от 47 страни на европейско равнище. ЕСПЧ не променя пряко решенията, постановени от националните съдилища. Съдът може да сметне, че гарантираните права не са добре опазени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?