Делегация на ЕП ще провери гранични съоръжения в България и в Гърция

Делегация на Европейския парламент ще провери съоръжения по външните граници на ЕС в България и в Гърция. Това съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин, цитирани от БТА във вторник.

В делегацията, която ще осъществи своята проверка от сряда до 20 септември, ще участва и Калфин. Ще бъдат посетени съоръжения, изградени с европейски средства по българо-турската и гръцко-турската граница. Делегацията е съставена от членове на Комисията на ЕП за бюджетен контрол, която следи за правилното изразходване на средствата от бюджета на ЕС.

Двете граници, подлежащи на проверката, са външни за ЕС и Общността има ангажименти по охраната им, се посочва в съобщението. Евродепутатите ще проверят също състоянието на борбата с контрабандата, тъй като митата са собствен приход за европейския бюджет.

Посещението е планирано отдавна и не е свързано с кризата със сирийските бежанци, но ще даде възможност на българските власти да покажат и да обяснят на място проблема с недостатъчния капацитет за настаняване на бежанците, и да поискат съдействие от ЕС, коментира Ивайло Калфин, цитиран в съобщението.

Евродепутатите ще се запознаят с работата на транзитния център за настаняване в Пъстрогор край Хасково, който е построен с европейски средства. Утре делегацията ще бъде в София, където ще има срещи с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с членовете на парламентарните комисии по отбрана и по бюджет в Народното събрание, с директора на Агенция "Митници" Кирил Желев и с директора на Гранична полиция главен комисар Захарин Пенов. Евродепутатите ще посетят и Националният координационен център.

В четвъртък гостите ще бъдат в Свиленград и на ГКПП "Капитан Андреево", и ще посетят Одрин за срещи с турските власти. Последният ден от пътуването ще бъде свързан с проверка на гръцко-турската граница и със запознаване с проблемите на настаняване на бежанците в Гърция.

Предстоящото пътуване на делегацията се очакваше през пролетта, но беше отложено заради предсрочните избори в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС