Прокуратурата променя мисленето си

Цацаров обяви курс към хуманно отношение спрямо бежанците

Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви във вторник, че държавното обвинение и останалите органи на съдебната власт трябва да променят подхода си към бежанците, които нелегално преминават българската граница в търсене на убежище.

По думите му до този момент няма нито един случай, в който да е бил приложен член 9-ти от Наказателния кодекс (НК) – дело срещу бежанец за незаконно пресичане на границата да бъде прекратено заради маловажност. Същата е ситуацията с разпоредбата на член 279, алинея 5 от НК, според която не се наказва лице, което търси убежище.

"Основното мнозинство от тях (бежанците – бел. ред.) са хора, които пресичат границата ни поради преследване в страната, от която идват, и поради чисто хуманитарни подбуди – търсене на нормален живот", аргументира се Цацаров с уточнението, че "това налага пълно преосмисляне на подхода ни".

В подкрепа на думите си главният прокурор цитира и статистика, според която осъдителните решения срещу незаконно преминалите границата ни в районните съдилища на Елхово и Свиленград многократно са се увеличили през тази година. Районният съд в Елхово е осъдил 47 души през 2011-та и 33-ма през 2012 година, а до средата на септември тази година цифрата е набъбнала до 426-ма осъдени.

В Районния съд в Свиленград отбелязват относително доста по-малко увеличение – 239-ма през 2011-та, 279 през 2012-та и 389-ма до средата на септември тази година.

"Идеята е да се въведе едно променено мислене, което, надявам се, ще бъде възприето и от останалите органи на съдебната власт, добави Цацаров. Той уточни, че вече е издал указания подчинените му в пограничните райони "да разглеждат всеки случай да база неговите конкретни особености".

Главният прокурор настоява още Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да вземе много по-активно участие в работата с бегълците от Близкия Изток, отколкото досега. Според него до момента МВР е понесло основната тежест, като дори е създало условия всяка молба за даване на убежище, отправена от незаконно пресякъл границата ни, да бъде изпращана по факса до ДАБ в София.

"Аз не искам служителите на ДАБ на факса в София, аз искам служителите на ДАБ тук", заяви Цацаров.

Главният прокурор посети във вторник Елхово заедно с вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев, за да обсъдят организационните мерки по създаването на разпределителен център за бежанци в града. Той ще се намира в една от постройките на местния интернат и ще може да поеме първоначално около 150 души, а впоследствие капацитетът му ще бъде увеличен до 300 места, обяви Йовчев.

Идеята на управляващите е в този център да бъдат настанявани бежанци да 2 до 5 дни, през което време да преминават медицински прегледи, да бъде установявана самоличността им, да получават храна и вода, да бъдат регистрирани и да бъдат транспортирани до местата, където ще пребивават до получаването на статут. Вътрешният министър съобщи, че правителството вече е осигурило допълнителни места за 1250 души, които обаче ще бъдат изчерпани до десетина дни, тъй като капацитетът на интеграционните лагери вече е надхвърлен с над 500 души.

Идеята е да намерим места за още 1000 души, разработваме и вариант за изграждане на бежански лагер, но не с палатки, а с фургони, което ще ни осигури още допълнителни 1000 места (общо 2000 места), стана ясно от думите на вицепремиера. Той добави, че се доближаваме до критичната точка, в която страна като България може да продължи да приема бежанци. Въпреки това затварянето на границата продължава да бъде "изключително краен вариант", обясни Йовчев, с уточнението, че дори и да бъде предприета такава мярка, това не означава, че границата ще бъде затворена за легално преминаване на хора и стоки, а че ще бъдат пресечени възможностите за нелегалното ѝ пресичане.

От думите на Йовчев стана ясно още, че страната ни все по-активно ще търси финансова помощ от ЕС, както и възможности за прехвърляне на бежанци от България в други страни-членки на съюза. Според него през последните месеци държавата ни вече е демонстрирала, че не само изпълнява техническите изисквания за членство в Шенген, а и че на практика охранява ефективно външните граници на евросъюза.

МВР-шефът съобщи, че предстои правителството да увеличи щата на ДАБ, като дотогава ще се търсят варианти за командироване на служители от други институции. По думите му до 2-3 дни предстои и БЧК да обяви национална кампания за събиране на дарения.

Споделяне

Още по темата

Още от България