Йовчев си дава половин година за реформи и не обръща внимание на "мръсните интриги" в МВР

Цветлин Йовчев. Сн: БГНЕС

Реформата в сектор "Сигурност" трябва да се състои най-късно в рамките на 6-8 месеца, смята вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. "След това няма как реално да се наложат промените и да дадат резултати. Затова трябва да се реализират до края на тази година и първите 6 месеца на следващата”, коментира той в сряда пред бТВ.

По думите му МВР към момента работи по три основни приоритета – продължаващите антиправителствени протести, тежката реформа в сектор "Сигурност” и очакваната бежанска вълна от Сирия.

Министърът обясни, че смяната на негови подчинени на база "назначение от предишно правителство” не му е по вкуса. "Не съм делил колегите си на този принцип – това е грешен подход. Кадровите промени могат да стават на базата на компетентност – опит и умения, според приноса към работата и лоялността. Кадровите промени трябва да са мотивирани, а не на базата "казал-рекъл”, каза още Цветлин Йовчев.

"Има много мръсни интриги между служители на МВР, които достигат до мен. Аз обаче не им обръщам внимание и не се поддавам на тях. Наблюдавам определени служители с повишено внимание", коментира министърът.

Той не желаел да се сравнява с Румен Петков, защото било изключително грешен подход са се сравняват бивши с настоящи министри.

Йовчев даде да се разбере, че един от народните представители е счупил стъклото на белия автобус, който преди повече от два месеца беше блокиран пред парламента по време на протестната обсада.

По-рано той имаше среща с делегация на Европарламента, пред която отчете, че за три месеца вече имаме няколко сериозни удара срещу контрабандата на акцизни стоки и това е добро начало, съобщи пресцентърът на МВР. Подобрената координация вътре в министерството - между главните дирекции "Гранична полиция" и "Национална полиция", както и работата на съвместните екипи със служители на Агенция "Митници" предстои да дадат още по-категорични резултати, изрази увереност министърът.

Делегацията на Европейския парламент е в България от 18 до 20 септември и ще инспектира съоръжения, изградени с европейски средства по българо-турската и гръцко-турската граница.

"Сега, в реална и много усложнена обстановка, доказваме не само техническата готовност за Шенген, но и факта, че сме надежден партньор и защитаваме много добре границата на ЕС", декларира Йовчев по време на срещата.

Всяко евро, вложено в системите за наблюдение и контрол на границите, е инвестиция в общата сигурност на ЕС, увери Йовчев.

Делегацията е съставена от членове на Комисията за бюджетен контрол, която следи за правилното разходване на средствата от Европейския бюджет и е оглавявана от германския евродепутат Йенс Гайер, съобщиха от МВР.

Коментирайки последиците от кризата в Сирия и бежанския поток, министър Йовчев заяви пред бТВ: "Трябва да ги приемем тези хора, това налагат конвенциите и международните договори, които България е подписала. След това трябва да се опитаме да намалим рисковете и заплахите – за евентуално увеличаване на престъпността”.

Той допълни, че до края на годината страната ни очаква около 7000-8000 бежанци, което е коригирана прогноза в сравнение първоначално обявената бройка 6000-10000.

България активно търси международна помощ за справяне с проблема. "Тя не е закъсняла, защото преди нямаше такава обстановка, нямахме основание да търсим помощ. Финансовата помощ до края на годината няма да е голяма. Ще получим обаче техническа подкрепа, можем да очакваме и засилена помощи по линия на граничната служба на ЕС Фронтекс”, допълни вицепремиерът. Той уточни, че ако допустимият праг на страната ни за брой бежанци бъде достигнат, част от пристигащите ще бъдат транспортирани до други страни членки на Общността.

Според цитирани от него преди два дни данни броят на бежанците скоро ще надхвърли критичната граница от 5000. Към момента са малко над 4000 души, сред които 1465 сирийци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?