Без да е ясно кога и как биха могли да се ремонтират

МО предлага помещения за бежанци в 26 района, но "в окаяно състояние"

За да станат годни за обитаване са необходими над 10 млн. лева, сметна Ангел Найденов

Изоставена казарма на МО.

Министерството на отбраната е готово да предостави на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) свои сгради в общо 26 войскови района, но те са в окаяно състояние. Това обяви в четвъртък военният министър Ангел Найденов.

По думите му помещенията се намират в Кресна, Струмяни, Айтос, Карнобат, Звездец, Момчилград, Нова Загора, Твърдица, Смолян, Чирпан, Димитровград, Свиленград, Елхово, Самоков и други. Според сметките на Найденов обаче, преди въпросните изоставени от МО сгради да станат годни за обитаване, трябва да им бъдат направени ремонти за над 10 млн. лева.

Той не коментира дали правителството би имало възможност да предприеме подобно начинание при положение, че бегълците от Сирия всеки ден се увеличават с няколко десетки, а бежанските центрове на ДАБ и дирекция "Миграция" към МВР вече са препълнени многократно. Според изявления на вътрешния министър Цветлин Йовчев от сряда, капацитетът на бежанските центрове е надхвърлен с 25%.

"Разговарях и с началника на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. Той изрази готовност от страна на ВМА да бъде дарено имущество като спално бельо и ваксини за инфекциозни заболявания. Имат възможност и за предоставяне безплатно на мобилна клинична лаборатория и една хирургична манипулационна", каза още Найденов.

Междувременно от Националния оперативен щаб в МВР съобщиха, че през последното денонощие през границата ни с Турция са преминали 92-ма нелегални имигранти, 81 от които идват от Сирия. За последната седмица граничарите са установили общо 460 нелегално преминали южната ни граница, като 337 от тях са сирийци, обобщават от МВР.

От силовото ведомство припомнят, че капацитетът за настаняване на бежанци в помещенията на ДАБ е 1930 лица, като към момента той е надхвърлен с 403 места. Преди ден надхвърлянето се изчисляваше на 412 места. От МВР обясняват разликата с това, че непрекъснато има хора, които получават статут на бежанци и напускат центровете.

Добавят и, че вече са открити три допълнителни пункта за 24-часов престой на бежанци са в зоната на южната ни граница. Преди ден с решение на Министерския съвет бяха осигурени още два обекта с по 350 места, където да бъдат настанявани бегълци от близкоизточния конфликт. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка, завършва информацията на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България