Дело за милиони срещу болница "Св. Екатерина" отива на последна инстанция

Между 2.1 и 2.2 млн. евро ще се наложи да плати болницата "Св. Екатерина", в случай че загуби делото за апаратурата, която остана недоизплатена след прекратяване на договора от страна на лечебното заведение. Такава е прогнозата на директора Генчо Начев, който се надява, че все пак решението на съда ще бъде отново в полза на болницата.

"Св. Екатерина" спечели делата на първа и втора инстанция, съответно в Градския и Апелативния съд. Предстои в понеделник Върховният касационен съд да се произнесе окончателно по спора.

"Два милиона евро е доста сериозна сума, както се сещате, и не ми се мисли какво бихме правили, ако загубим делото", каза Начев.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Таня Андреева обясни по-рано, че тъй като държавата е 100% собственик на болницата, ако тя загуби в Касационния съд, глобата ще трябва да излезе от бюджета.

Андреева обаче е оптимист относно изхода от делото. Тя обяви, че е разговаряла със запознати юристи от здравното министерство, които я уверили, че е по-скоро изключение, отколкото практика, такова дело да се гледа в Касационен съд.

Апаратурата е закупена през 2005 година без процедура по Закона за обществените поръчки. По думите на Начев, договорът, подписан от тогавашното ръководство на болницата, е бил "изключително заробващ", поради което още след първите месеци болницата е спряла да изпраща вноските по изплащане на апаратурата.

Според условията на прекратения вече договор болница "Св. Екатерина" е трябвало да изплаща по около 60 хиляди евро на месец в рамките на пет години. 200 хиляди евро са били изплатени под формата на първоначална вноска. Така общата дължима сума възлиза на 3,6 милиона евро, от които са изплатени едва 1.5 милиона. Фактурната стойност, на която е получена апаратурата обаче, е едва 750 хиляди евро.

Според Начев от работата на апарата болницата не може да спечели парите, необходими за изплащането му. "Имайте предвид, че средната сума, която се получава за изследване на пациенти, за които изследвания плащат сами или касата плаща за тях, е между 10 и 12 хиляди лева", заяви той.

Освен че не генерирал достатъчно приходи, апаратът излизал скъпо на болницата и откъм поддръжка. До момента за ремонтирането му са похарчени над 400 хиляди лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?