Делото на съдия Тодорова срещу Цветанов ще се гледа в Пловдив

Върховният касационен съд изпрати в Пловдивския районен съд делото за клевета, заведено от председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Магистратът заведе своята жалба в Софийския районен съд, но съдебният състав го прекрати и изпрати във ВКС, който да реши къде да се гледа, защото Тодорова е съдия от същия съдебен район.

Според чл. 43 ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ВКС може да изпрати делото в друг съдебен район, ако "подсъдимият или пострадалият е съдия, прокурор или следовател от района на съда, на който делото е подсъдно". В случая ВКС мотивира своето решение, "за да не се пораждат съмнения за произнасяне в нарушение на основните принципи по НПК".

В тъжбата си съдия Мирослава Тодорова пише, че вицепремиерът Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства, свързани с магистратската ѝ работа и дейността ѝ като представител на обществена организация.

Съдия Тодорова не иска парично обезщетение за нанесени неимуществени щети заради изявленията на Цветанов, че "обслужва интересите на организираната престъпност". Ако министърът обаче бъде осъден по заведеното частно наказателно дело, той може да бъде глобен от държавата с до 15 000 лева и наказан с обществено порицание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?