Делото срещу ексшефа на Фонда за лечение на деца се оказа неразбираемо за съда

Обвинителният акт срещу Павел Александров окончателно е върнат на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Обвинителният акт срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина окончателно е върнат от Апелативния спецсъд на прокуратурата за отстраняване на неясноти и противоречия, съобщи в петък специализираният сайт "Лекс".

От мотивите на съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов и Красимира Костова става ясно, че тезата на прокуратурата буквално е неразбираема за магистратите, а оттам и за обвиняемия. Те се съгласяват напълно със становището на първата инстанция, която върна делото на разследващите през август м.г.

"Съдебната проверка за процесуалната редовност на проведеното досъдебно производство, е правна, а не литературна, но съдържанието на актовете на провеждащите го органи, в т.ч. на обвинителния акт, трябва да бъде достатъчно ясно, конкретно и разбираемо, за да е достъпно най-малкото за страните по делото. Ето защо, въззивната инстанция обръща внимание на специализираната прокуратура, че ако прецени да упражни правомощията си по чл.246 от НПК, корекцията на обвинителния акт трябва да обхване неговата юридическа, но и лексикална и граматическа издържаност, както и изчистването му от ненужно обременяващи повторения", посочват тримата съдии.

Възмущението им от неразбираемите текстови конструкции на обвинителите стига и по-далеч, като отбелязват, че "изразяването следва да е прецизно, а изреченията да бъдат довършени и понятни, без липса на думи или цели фрази, отразяваща се на същностното значение на изложението".

Александров и още трима души бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления. От прокуратурата обаче така и не уточниха каква е била щетата ит действията им.

Срещу Павел Александров са повдигнати шест обвинения. Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която според разследващите неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник, въпреки че това е в правомощията на здравното министерство.

Татяна Радева, старши експерт "икономист, организатор на труда", и Станислава Горанова – главен експерт "специалист обработка на данни" и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

Според доказателствата по делото, през септември 2014 г. Павел Александров "лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда".

Сред обвиненията са, че лекари от различни болници са командировани за сметка на фонда за участие в международни семинари или като придружители на болни деца без това изрично да е предвидено в правилника на фонда.

Александров е обвинен и за това, че без обществена поръчка е сключил договор с представителството на турската верига "Аджъбадем" у нас, което да осъществи транспорта и логистиката в турските клиники на болни деца, което е изрично изискване на турската верига. Той ще отговаря и за неправомерно издаване на формуляри S2, с което са задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.

В крайна сметка не става ясно защо според прокуратурата НЗОК е ощетена, след като е плащано за реално лечение на деца зад граница, без значение, че са били изпратени за лечение по линия на фонда и при положение, че няма дублиране на плащания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?