Делото срещу ключов акционер на Юкос бе отложено

Започналият в четвъртък процес срещу милиардера, крупен акционер на руската петролна компания Юкос и съдружник на Михаил Ходорковски Платон Лебедев, който бе обвинен в измама и неплащане на данъци, бе прекратен след по-малко от един час обсъждания и ще продължи на 28 май, предадоха световните агенции.

Отлагането на делото стана по молба на защитата, която настоява то да бъде подновено едва след предварителните слушания по делото срещу бившия главен изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски. Адвокатите на Платон Лебедев искат двете дела да бъдат обединени.

"Ако се изчака предварителното изслушване и защитниците на Ходроковски поискат комбиниране на делата на Ходроковски и Лебедев, ние ще бъдем в съдебната зала заедно", заяви адвокатът на Лебедев Иелена Липцер пред Агенция Риа нюз.

Лебедев е разследван от юли миналата година за извършване на нарушения по време на приватизацията през 1994 г.

Бившият шеф на петролната компания Юкос - Михаил Ходорковски - е в затвора и очаква процес по същите обвинения.

Чуждите инвеститори в Русия са обезпокоени от двата случая. Според тях руското правителство се опитва да поеме контрола над големите частни корпорации.

Според привържениците на двамата бизнесмени процесите са политически мотивирани.

Платон Лебедев не се признава за виновен и смята обвиненията срещу него за изфабрикувани от прокуратурата, твърдят от защитата. Адвокатите смятат да пледират пред съда, че Лебедев е абсолютно невинен и да поискат съдът да реши дали прокуратурата има достатъчно доказателства за неговата вина.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?