Делото срещу медиците в Либия продължава на 8 юли

По предварителна информация, за 8 юли е насрочено заседание на либийския съд по делото срещу българските медици, потвърди министърът на външните работи Соломон Паси. Той уточни, че информацията не е потвърдена официално от либийските власти.

По-рано през деня, новината бе съобщена от Мариан Георгиев, син на д-р Здравко Георгиев, един от шестимата задържани българи. Пред Дарик радио Мариан заяви, че медиците се готвели да пътуват до Бенгази, където ще се провежда делото. Случаят ще се гледа от обикновен криминален съд.

"Обнадеждени сме, че все пак има движение. Не е кой знае какво, но слава Богу, не е на края на годината", допълни синът на д-р Георгиев.

Преди около 10 месеца либийският наказателен съд отхвърли обвинението срещу шестимата българи в престъпление срещу държавата и нареди случаят да се гледа от обикновен криминален съд. До този момент нямаше развитие на делото.

Пред медиите министърът на външните работи заяви, че не се притеснява от факта, че делото ще се гледа в Бенгази. В детската болница в този град близо 400 либийски деца се разболяха от СПИН, заради което пред съда бяха изправени работещите там шестима български медици. София се надяваше продължението на съдебния процес да бъде в Триполи, заради емоциите на роднините на заразените деца.

Най-важното, по думите на Паси, сега е докладът на професорите Монтание и Колизи да бъде приет като доказателствен материал по делото. В него двамата изтъкнати СПИН-учени твърдят, че няма умишлено заразяване на децата с фаталната болест, каквото е обвинението. Инфекцията в болницата е предизвикана от лоша хигиена в здравното заведение, сочи тяхното проучване на случая.

Още от България